Aquest cop us proposem una ruta per Barcelona que ens aproparà en el temps a l’època romana de la nostra ciutat, aleshores anomenada Barcino. L’itinerari comença a la plaça Sant Jaume, punt simbòlic del poder polític que regeix Catalunya. Ben a prop d’aquest indret, es trobava el fòrum romà, síntesi també simbòlica del poder polític, econòmic i judicial. Ens endinsem al carrer Paradís, i arribem fins al número 10, on hi ha un bell edifici que allotja el Centre Excursionista de Catalunya. Cal entrar al pati d’aquest edifici per contemplar les columnes del temple romà de Barcelona, que estava dedicat a August. Els plànols i reconstruccions bidimensionals que hi ha a la paret ajuden a imaginar com era originalment el temple, bastit el segle I aC. És obert de dilluns a dissabte de 10 a 20h, i diumenges de 10 a 15h.
Barcino era una ciutat petita i emmurallada organitzada urbanísticament a partir de dues vies perpendiculars: el cardus maximus (Nord – Sud) i el decumanus maximus (Est – Oest). La seva superfície era de 10 hectàrees, i la població rondava els 1.000 habitants. Sortint del temple, anem a trobar el carrer del Bisbe, que juntament amb el carrer de la ciutat equival al traçat del decumanus. A la confluència amb la plaça Nova podrem observar la reconstrucció d’un dels dos aqüeductes que abastien la ciutat d’aigua, així com una de les sortides de la ciutat, la porta decumana, composta per la porta per als carruatges i dues portes laterals per als vianants.
En època romana, els morts havien de ser enterrats per llei extramurs. Per això, si volem contemplar restes de la necròpolis haurem de deixar a les nostres esquenes el recinte emmurallat de Barcino i caminar fins la plaça Vila de Madrid. Es tracta de tombes dels segles II i III dC.
A continuació us recomanem que resseguiu el traçat de la muralla. Si passeu per davant de la Catedral, camineu després pel carrer Tapineria fins arribar a la plaça de Ramon Berenguer. El que actualment podem veure és la segona muralla, aixecada a finals del segle III i adossada a la muralla primogènita, del segle I aC. Avancem fins la porta principalis sinistra, a la plaça de l’Àngel i entrem de nou a la ciutat, caminant pel carrer llibreteria (cardus maximus) i arribant fins al punt de sortida.
Algunes recomanacions gastronòmiques:
· Conesa Artesans de l’Entrepà
C/ Llibreteria, 1. Tel.: 93 310 13 94
Horari: De dilluns a dissabte de 8 a 22’15h.
· Shinjuku
C/ Ciutat, 13 Tel.: 93 269 09 41
Menú migdia 10 €; menú nit 14 €.