La primera impressió que el visitant té en arribar a la part antiga de Càdis és la de ser testimoni de la decadència d’una ciutat que va tenir la seva importància històrica. I és que Càdis fou un gran port del comerç de la península Ibèrica amb el Nord d’Àfrica durant el segle XVIII, fins al punt que, amb el trasllat des de Sevilla de la Casa de Contratación, va obtenir el monopoli sobre el comerç d’ultramar. El fet de ser una ciutat portuària ha donat a aquest emplaçament cert toc de llibertat, i segurament també de llibertinatge. Perdent-vos pels seus carrers, captareu una gran tranquil·litat i una hospitalitat no intrusiva.
La part antiga està ubicada en una península envoltada per l’oceà Atlàntic. Les puertas de Tierra constitueixen la frontera entre la part antiga i emmurallada i la part nova. Els carrerons, les places encantadores i les grans cases gaditanes de la zona antiga captivaran el més exigent dels visitants. El centre neuràlgic de la ciutat és el barri del Pópulo. Allà, podreu presenciar el teatre romà, que actualment està sotmès a tasques de rehabilitació, i la catedral o església de San Salvador, probablement l’edifici més emblemàtic de la ciutat. Es va començar a construir el 1722 i, tot i que amb grans diferències, l’arquitecte Vicente Acero es va inspirar en la catedral de Granada. La plaça de la catedral és un bon lloc per reposar en una de les seves terrasses. Ben a prop, hi ha la Torre Tavira, antic lloc de vigilància del port. És el punt més alt de Càdis, per la qual cosa, si hi pugeu, podreu contemplar una bella imatge panoràmica de la vila gràcies a la tecnologia de la càmara negra.
Un dels barris més populars de la ciutat és el de Santa María, que acull la plaça major i l’Ajuntament. A prop de la platja de la Caleta trobem el barri de la Viña, antic barri de pescadors i treballadors del port. La gent hi fa molta vida al carrer i és punt de trobada de penyes de seguidors de les més variades aficions. L’esmentada Caleta està flanquejada pels castells de Santa Catalina i de San Sebastián.
Finalitzem aquesta proposta esmentant la importància de Càdis en un dels moments clau de la història d’Espanya, l’aprovació de la Pepa, la Constitució de 1812. El bicentenari d’aquest fet serà motiu de diferents actes i esdeveniments, que mereixeran de ben segur una visita a la ciutat.
Algunes pistes gastronòmiques:
· Freiduría Europa
Adreça: C. Hospital de las Mujeres, 51 (barri de la Viña)
Menús copiosos on destaca el pollastre de 8 a 16 euros.
· Mesón Ca’felipe
Adreça: Virgen de la Palma, 2 (barri de la Viña).
Tel.: 956 222 125
Ideal per degustar la típica tortilla de camarones al vespre.
· El Fogón de la Mariana
Adreça: Sacramento, 39 (prop de la plaça de San Francisco).
Tel.: 956 220 600
Obert de 12 a 16h i de 20 a 24h.
Acudiu-hi si esteu cansats del pescaíto frito, és el regne de la carn!
· Joselito
Adreça: C. San Francisco, 38 (al port).
Tel.: 956 266 548
Ofereixen un menú que ronda els 20 €. Grans especialistes de peix i marisc.
On dormir:
· Hotel Imares
Adreça: C. San Francisco, 9.
Tel.: 956 212 257
Ocupa les dependències de l’antic jutjat. Totes les habitacions tenen bany.
· Hostal Marqués
Adreça: C. Marqués de Cádiz, 1.
Tel.: 956 285 854
Molt cèntric i amb preus competitius.
· Hotel Francia y París
Adreça: Pl. de San Francisco, 2.
Tel.: 956 212 319
www.hotel-francia.com
Dades d’interès
· Oficina de Turismo de la Junta de Andalucía
Adreça: C. Calderón de la Barca, 1.
Tel.: 956 211 313
· Oficina de Turismo
Adreça: Pl. San Juan de Dios, 11.
Tel.: 956 241 001
Festes de la ciutat
Carnaval: durant el mes de febrer
Setmana Santa
Festival de Música clásica Manuel de Falla: durant el mes de maig
Virgen de la Palma: durant el mes de novembre
Algunes companyies aèries que cobreixen el trajecte Barcelona-Càdis (aeroport de Jerez de la frontera, a 37 km. De la capital):
o Iberia
o Vueling