El passat dimecres 15 Jesús Sanz, director general de Casa Àsia, juntament amb Elisenda Figueras, productora del Festival Àsia i Anna Martínez, secretària general de Casa Àsia, ens presentaven l’edició del festival d’enguany que ha arribat a la seva novena edició.
Aquest any el Festival Àsia es concreta en 54 propostes que donen lloc a 40 activitats, que, com a novetat, s’estableixen al centre de la ciutat. Durant 10 dies es vol donar a conèixer als barcelonins una Àsia amb una riquesa cultural, però també una Àsia que està present aquí.
La inauguració del Festival ha sigut a càrrec d’un dels espectacles estrella del Festival: el teatre kathakali. És una de les formes teatrals més antigues del món que ens presenta la companyia Margi Theatre, vinguda directament de Kerala (sud de l’Índia). Representarà 4 funcions entre el 16 i el 19 de setembre a la Biblioteca de Catalunya a les 21h i el diumege a les 18h (10€). En aquest espai també actuarà el 20 de setembre Paris’Bimbap, un grup de percussió que difón la riquesa de la música tradicional coreana a través del salmunori.
El 25 de setembre el grup folk-rock independent xinès Shan Ren Band actuarà a la avinguda de la Catedral a les 22:30h (activitat gratuïta). Amb una base d’instruments xinesos tradicionals i electrònics, barrejant notes de rock, hip hop i folk, les seves cançons descriuen les històries de la vida quotidiana de les comunitats de la Xina amb tocs d’humor.
El mateix dia la iraniana Katy Evoghli ens ofereix la poesia i la música tradicional persa a l’Ateneu Barcelonès a les 21h (activitat gratuïta). Al mateix lloc, els dies 17 i 18 de setembre, la japonesa Chado-Raku ens mostrarà les arrels de la mil·lenària cerimònia del te i la seva simbologia.
El diumenge 26 de setembre, i en commemoració de les festes de la patrona de la ciutat, el Festival Àsia presenta “Un dia a Àsia (Àsia emocions)“, una jornada familiar dins les festes de la Mercè, amb desenes d’activitats gratuïtes a la Plaça dels Àngels, Plaça Joan Coromines, el CCCB i el MACBA: actuacions musicals, demostracions i projeccions cinematogràfiques, entre d’altres.
Les comunitats asiàtiques tornaran a protagonitzar la programació durant tot el dia: d’11 a 24h.
Destaquem propostes com la pasarel·la dels vestits i dels costums (Plaça dels Àngels, d’11 a 15h i de 16 a 20h). L’Aula dels sabors i els sabers de la mateixa plaça a les 11 i 13h ens descobreix l‘art del nigiri sushi amb l’ambaixador del sushi Masayoshi Kazato, a les 17 i 19h els sabors sikhs on la comunitat sikh resident a Barcelona presentarà costums gastronòmics que els fan únics, i la manoterapia xinesa a les 12 i 18h amb Rosa Xin Min que amb aquesta tècnica de medicina tradicional xinesa pot curar o prevenir malalties a través de les mans.
A la Plaça Joan Coromines es presenta l’espai Àsia nadons: cançons massatge i ioga, una carpa oberta d’11 a 14:30h i de 16:30 a 20h, on el públic aprendrà algunes músiques i i petites tècniques expressives de les cultures orientals, així com massatges per a nadons de 0 a 3 anys (la durada de cada sessió serà de 20 minuts). A la mateixa plaça s’il·lustrarà el cos amb detalls de henna a càrrec de la comunitat pakistanesa, demostracions de jocs arrelats en la tradició asiàtica, com el mahjong o carrom.
Ens traslladem al MACBA on de 10 a 14h i de 16 a 20h hi haurà un taller de cal·ligrafia que alhora permet conèixer el treball de l’artista Benet Rossell. I seu també del cinema asiàtic amb pel·lícules com Batanes (2007, 100′, Adolfo Alix Jr. i John David Hukom) o Adrift (2009, 110′, Bui Thac Chuyen).
A l’Escenari Àsia de la Plaça dels Àngels la música torna a ser la protagonista: el japonès Leonard Eto Blendrums (12h) barreja els batecs del tambor tradicional japonès, el saxo i el claqué. Abrar-Ul-Haq (18h), l’estrella paquistanesa de bhangra pop, el mateix dia farà ballar als barcelonins i els pakistanesos. I al mateix escenari actuaran Altai Khairkhan (13:30h), que interpretaran cançons i melodies tradicionals de Mongòlia.
Com podeu veure un festival replet de propostes interessants i on participen 14 països diferents. Per a més informació: www.casaasia.es/festival