De banda de culte a grup de masses, aquesta ha estat l’evolució que ha patit l’estatus del grup que va liderar Ian Curtis. Des de Nine Inch Nails a Wovenhand, passant per Girls Against Boys o Sonic Youth, l’influència de Joy Division en la música i l’estètica sembla no tenir fi, arribant al present d’avui en dia on la popularitat del grupestà al màxim nivell, gràcies a films com 24 Hours Party People (2002) de Michael Winterbotton, on es narrava la vida de Tony Wilson el fundador del segell Factory Records i un dels màxims responsables de que la música dels de Manchester arribés a la gent, o Control (2007) d’Anton Corbjin, l’excel·lent biopic dedicat a la curta vida del seu cantant. Per altre banda, l’aparició de grups com Interpol o The Editors, que reivindiquen als autors de Heart & Soul com les seves màximes influències, tant a nivell musical com estètic, ha estat definitiu perquè el nom de Joy Division es posés en boca de les noves generacions.
Editat per l’editorial Rizzoli, acaba de sortir al mercat el llibre Joy Division del fotògraf Kevin Cummins, on es recullen més de cent fotografies que va realitzar al grup. Cummins (Manchester 1953) és un dels fotògrafs més importants dins el panorama de la música rock, i la seva càmera ha immortalitzat a grups i artistes tant rellevants com, Sex Pistols, The Clash, Manic Street Preachers, Patti Smith, David Bowie, The Smiths o The Stone Roses, sent el primer de tots ells Joy Divison, grup amb el que es va formar com a fotògraf gràcies a l’amistat que l’unia amb els components del grup.
Kevin Cummins va començar la seva carrera com a fotògraf al mateix temps que Joy Division començava la seva aventura com a grup, i amb la seva càmera va acompanyar el grup allà on anava, sent el responsable de la majoria d’imatges que hem vist al llarg dels anys del grup d’Ian Curtis. Gràcies a les imatges de Cummins podem comprovar el contrast que existia entre el grup sobre un escenari, desprenent una gran cantitad d’energia, i l’actitud introspectiva del mateix un cop fora d’aquest. L’autor també incideix en mostrar-nos com era la ciutat de Manchester durant aquells anys, amb una sèrie de fotografies de la ciutat, on el grup no hi apareix, però contextualitzen perfectament l’essència de la banda. A més d’aquesta serie de fotografies, el llibre inclou un altre recull d’imatges fetes totes ells en l’actualitat, que recullen set-lists, llibres de notes d’Ian Curtis, borradors de les lletres escrites per Curtis, pòsters de concerts, flyers,així com alguns dels instruments que van utilitzar el grup durant aquells anys. A tot aquest conjunt d’imatges l’acompanya un text on es recull una conversa, realitzada en exclusiva pel llibre, entre Cummins i Bernard Sumner; convertint-se en una obra imprescindible que no pot deixar escapar cap fanàtic del grup.
Llibre disponible a Kowasa.