Fins el 13 de febrer roman oberta l’exposició Símbols de Franco a l’Espai Memorial Democràtic de Barcelona. La mostra es centra en la invasió de simbologia franquista en l’espai públic català. Projecte elaborat des de la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic per tal d’estudiar els vestigis del franquisme que avui en dia encara vesteixen l’espai públic català, juntament amb el cens de simbologia franquista de Barcelona elaborat per l’Ajuntament, l’estudi identifica prop de 7.700 símbols a tot el país. Aquesta xifra ens pot donar una idea de la política de la dictadura franquista, que com d’altres, utilitzava, a més de propaganda i d’altres medis que atacaven i coaccionaven la societat catalana i espanyola, en el que era un bast i estudiat pla de reconstrucció social: la ciutat com a escenari de la simbologia feixista i franquista, com a demostració de domini absolutista i totalitari. Si encara queden 7.700 símbols al nostre país, ens podem fer la idea, no només de com es va utilitzar aquesta tàctica demostrativa d’autoritat gairebé intocable (els diferents símbols es poden consultar al Cens de simbologia franquista de Catalunya) i taciturna, sinó de la quantitat de símbols que embrutaven l’estat espanyol. La ideologia feixista va esborrar del mapa tot l’estat durant aproximadament quaranta anys. Quaranta anys d’estupidesa màxima, d’insana mentalitat, de nul·la educació, de violència, i quaranta anys de simbologia, que com d’altres tics, vicis i carències, encara perduren en el dia a dia de Catalunya i Espanya.
El web de l’ Espai Memorial democràtic ens explica que hi trobarem: L’exposició, dividida en sis àmbits temàtics diferents (Feixisme, nacionalcatolicisme i propaganda; Franquisme a l’espai públic; Art i iconografia del franquisme; Arxiu de plaques; Intransició democràtica; i Memòria Democràtica versus simbologia franquista: conèixer abans d’actuar), a més de comptar amb la instal·lació artística de Francesc Abad, dibuixos originals d’El Roto, vídeos de Fernando Sánchez Castillo, audiovisuals i fotografies històriques i actuals, es complementa també amb diversos textos d’especialistes en la matèria (Hilari Raguer, Conxita Mir, Pere Ysàs, etc.).
Símbols de Franco de l’Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 59) no només és un estudi acurat dels vestigis del franquisme. També és un espai de reflexió sobre aquells anys, sobre la societat de llavors, sense oblidar una pregunta respecte els símbols: On han d’anar a parar quan, algun dia, per fortuna de la llibertat i la intel·ligència, deixin d’embrutat els carrers de Catalunya i Espanya?