Gràcies a Sajalín Editores estem coneixent una sèrie d’autors que encara no havien publicat les seves obres, almenys, en castellà. L’editorial de Barcelona ens ha apropat a la ment de l’ex-criminal Edward Bunker, a l’alcoholisme de Dan Fante, a la vida de Bernard Malamud, a la visió nocturna de Gaito Gazdánov i Jacques Yonnet, entre d’altres obres que trobem en el seu catàleg. La darrera novetat és El koala asesino (Relatos humorísticos de la Australia profunda), un recull de contes i relats que tenen en punt en comú el sentit de l’humor, la natura, concretament els animals, i la bona fortuna de Cook, ja que és el mateix autor qui ens explica una sèrie de fets i anècdotes (reals) que li van succeir en alguns dels racons del seu país natal.
Kenneth Cook (Lakemba, New South Wales, 1929-1987) va ser un conegut periodista, guionista, presentador de televisió i escriptor australià. Va fundar la primera granja de papallones d’Austràlia i va ser el cofundador al 1966 del Liberal Reform Group, partit polític que s’oposava a la guerra del Vietnam. És autor de dinou obres de ficció, d’entre les que destaquem també Wake in fright (definida per J.M. Coetzee com un autèntic clàssic obscur de la literatura australiana). El koala asesino va ser publicat per primer cop al 1986, i en ell hi trobem uns relats de caràcter inversemblant, on ens descriu unes desafortunades i divertides situacions de l’autor, generalment a pubs de poblacions perdudes, amb individus desconcertants, els quals, després d’algunes birres, involucren al propi Cook en unes quantes aventures prou perilloses, però que donat el final feliç, han passat formar part de la memòria literària australiana.
Amb motiu de la publicació del llibre, Sajalín Editores ha convocat el I Premi de Relat Breu El Koala Asesino (consultar bases del Premi), on qualsevol persona que vulgui podrà participar, presentant un relat breu en el que hi intervingui un o més d’un animal de qualsevol espècie. Unamuno deia que “L’escriptor només pot interessar a la humanitat quan en les seves obres s’interessa per la humanitat”. Cook s’interessa per la humanitat a través del sentit de l’humor, de la mateixa manera que Sajalín s’interessa per la humanitat a través del seu catàleg de llibres, i també, a través d’iniciatives com la d’aquest Premi.