En aquest món tot es discuteix excepte una cosa: la democràcia. Però, com podem parlar de democràcia si aquells que realment governen el món no són escollits pel poble?, afirma José Saramago, en el text que presideix, democràticament o no, la presentació al web de la Sala Beckett de l’obra Contra la democràcia d’Esteve Soler, sota la direcció de Carles Fernández Giua, que es podrà veure del 29 de juny al 26 de juliol, en el marc del Grec Festival. Després de Contra el progrés i Contra l’amor, el dramaturg de Manresa ens planteja una obra crítica i provocadora, adjectius que sempre haurien d’anar de la mà de tota expressió artística. Interpretada per Dani Arrebola, Pep Jové , Josep Julien i Laia Martí, l’obra posa sobre la taula una sèrie de veritats que incomoden la vida còmoda i indiferent que ens vol vendre l’anomenada societat del benestar.
La diferència entre una democràcia i una dictadura consisteix en que a la democràcia pots votar abans d’obeir les ordres, deia Charles Bukowski sobre el sistema polític que governa les nostres vides, i que Soler qüestiona través de les set obretes de Grand Guingnol (Gènere teatral d’ origen francès creat a finals dels segle XIX que, mitjançant muntatges de curta durada, reflectia la monstruositat dels seus temps a través de l’horror i la farsa surrealista) que formen l’obra, amb la que permet reflexionar sobre la vàlua de la democràcia actual. Aquesta, se sap, està en mans d’un mercat financer que prioritza clarament els interessos econòmics d’una minoria que mira el món com un gran centre comercial. Els fets són prou evidents: la democràcia està en mans d’individus que vetllen per un creixement econòmic especulatiu que beneficia només a uns quants. No cal oblidar que acabar amb la fam al món es calcula, segons organitzacions humanitàries, tindria un cost de 50 mil milions d’euros, menys diners dels que s’han estat injectant als bancs No ètics durant els darrers anys. I qui ha votat perquè així sigui?
Curiosament, Esteve Soler va finalitzar el text de l’obra al país bressol de la democràcia, Grècia, que viu uns temps on precisament es posa en qüestió de què va realment un sistema que teòricament diposita el poder en mans del poble. El dramaturg manresà , a través de, com llegim al web de la Sala Beckett, 7 petites obres (les que formen Contra la democràcia) que barregen horror i comèdia, 7 moments tan estranys com pròxims, 7 visions surrealistes i contundents sobre un engany col·lectiu cada dia més escandalós… Encara hi ha algú que cregui que els ciutadans governem la nostra societat? La democràcia constitueix necessàriament un despotisme, per quant estableix un poder executiu contrari a la voluntat general. Sent possible que tot decideixin contra un que tingui una opinió que pugui diferir, la voluntat de tots no és realment la de tot, per tant, és contradictori i oposat a la llibertat, escrivia Immanuel Kant. Fins i tot, a les democràcies més pures, com la dels EUA i la de Suïssa, una minoria privilegiada ostenta el poder contra la majoria esclavitzada, citava Mijail Bakunin. Anys més tard, les dues reflexions són més vigents que mai, i les trobem indirectament incloses a l’0bra de Soler.
Mica en mica, la ciutadania es va despertant, o així ho vull creure. I una obra com Contra la democràcia, per si sola, no fa res. Ni el novell moviment 15-M, ni les assemblees, ni les cooperatives, ni tots els organismes i moviments que aposten per una societat sostenible des de fa anys, ni tota la feina que s’ha fet i s’està fent des de fa temps; però sumant, amb paciència, tots junts, tots els que pensem que ha d’haver una re-evolució social, econòmica i política, perquè és evident que cal canviar la mentalitat i l’actitud respecte la vida, i deixar enrere aquesta etapa de capitalisme de casino i recuperar uns valors que respectin al planeta i a la humanitat.
Contra la democràcia, d’Esteve Soler, amb direcció de Carles Fernández Giua, es podrà veure a la Sala Becket del 29 de juny al 24 de juliol, i és una una coproducció del Grec 2011 Festival de Barcelona i Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia.