Akron/Family inicia una gira europea anomenada Destroy Refinement, nom que s’ajusta precisament a la seva actitud damunt de l’escenari, però també es pot comprovar immediatament repassant la seva discografia, incloent les gravacions que acaben de publicar, <bmbz>, improvisacions en terrenys de sons i electrònica només apte per ments molt obertes. I el primer concert de la gira és ni més ni menys que a Barcelona, el dimarts 15 de novembre a la Sala KGB (sortegem dues entrades dobles). Irrompran amb el seu arsenal de folk, noise, música tribal, misticisme, electrònica i experimentació, proposant unes textures de densitat molt elevada, situant-se en l’òrbita de propostes de bandes com Animal Collective, tot i que per posada en escena, recorden als The Avett Brothers. La seva hiperactivitat des de que es varen formar, al 2002, els ha permès presentar una discografia amb 6 àlbums, i sobretot, donar-se a conèixer a través d’un hipnòtic i explosiu directe. Sota el nom d’Arquitectures Còsmiques, s’emmarca el concert d’Akron/Family i Timber Timbre, teloners d’una nit de folk, experimentació i pop futurista.
Autors de bombes musicals que parteixen del folk per acabar en el que en aquells volen, com Love is Simple i Set ‘Em Wild, Set ‘Em Free, d’artefactes més experimentals com el disc a mitges amb Angels of Light, o sense anar tan lluny, el lisèrgic i marcià LP publicat al 2011, Akron/Family II: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT, primer àlbum publicat després de la marxa de Ryan Vanderhoof, qui va decidir deixar la banda per anar-se’n a viure al un centre de Budisme Dharma del mig oest nord-americà, Dana Janssen, Seth Olinsky i Miles Seaton executen a la perfecció la seva particular fusió de textures clàssiques amb una vocació experimental i electrònica que s’ha anat accentuant, fins el citat i darrer LP, on els harmonies i les melodies brillen per la seva absència, en un treball ple de psicodèlia i cacofonia noise i electrònica. Quan s’apropen textures més convencionals són irresistibles, precisament perquè no perpetuen un classicisme musical imoobilista, sempre se’ls hi escapa algun apunt de la seva vessant més experimental, i potser, quan interpreten aquest interessant contrast, la banda presenta una complexitat tan rotunda com convincent.
Els àlbums citats, sense desmerèixer el debut homònim, on ja fan gala de la bipolaritat que viuen entre classicisme i futurisme, ni el notable i clàssic disc de folk piscodèlic signat a mitges amb Angels of Light, o la consolidació que va suposar Meek Warrior, serien el paradigma dels Akron/Family, perquè sonen a folk de tota la vida, però també a inconformisme, en un intent d’anar més enllà i d’aglutinar passat, present i futur de la música tradicional nord-americana. De fet, per citar un exemple, el darrer disc dels Felice Brothers, Celebration, Florida, recull l’herència del llegat dels Akron/Family, combinant, la tradició de la música nord-americana amb algun que altre matís propi de l’electrònica, donant forma a un treball tan descarat com necessari, per arriscat. L’inconformisme creatiu de bandes d’aquest calibre, com els mateixos Animal Collective o Akron/Family han obert les portes a propostes amb certa vocació avantguardista, tarannà sempre a reivindicar en el món de l’art. Els resultats no són sempre agradables, però intentar innovar, és a dir, nodrir-se, assimilar, copia i re-interpretar amb identitat pròpia, qui ha dit que fos senzill?
Akron/Family aterren a Barcelona el proper 15 de novembre a la sala KGB, en una vetllada que començarà a partir de les 21h, i que començara amb l’actuació d’uns teloners de renom, com els canadencs Timber Timbre, banda formada per Mika Posen, Simon Trottier i Taylor Tirk, posseïdors d’un atmosfèric directe, a través del qual plasmen el seu folk místic. Presentaran el seu darrer LP, Creep On Creepin’ On.
Akron/Family + Timber Timbre a la Sala KGB (Alegre de Dalt, 55 Bis), dimarts dia 15, a les 21 h.