Catedràtica de Física en la Universitat de Harvard, investigadora de física de partícules i cosmologia i un dels científics més influents dels nostres dies, primera dona titular de la càtedra de física de Princeton i les càtedres de ciència teòrica a Harvard i l’ MIT (Instituto Tecnológico de Massachussets). Ha obtingut nombrosos premis i honors pels seus esforços científics, a més d’haver estat membre de la Societat Americana de Física. El 2003 va rebre el Premi Caterina Tomassoni e Felice Pietro Chisesi, de la Universitat de Roma La Sapienza; el 2006 el Premio Klopsteg de la Societat Americana de Professors de Física (AAPT) per les seves classes; i el 2007 va rebre el Julius Lilienfeld de la Societat Americana de Física pel seu treball en física de partícules elementals i cosmologia i, vital, per la capacitat per traslladar i comunicar el seu treball al públic. Aquest és el currículum de Lisa Randall que podem llegir al web de l’Editorial Acantilado, que ha publicat en castellà (amb traducció d’Eugenio Jesús Gómez Ayala) el seu llibre del 2005, Warped Passages: Unraveling the Mysteries of the Universe’s Hidden Dimensions, traduït com Universos Ocultos: Un Viaje a las Dimensiones Extras del Cosmos (Acantilado, 2011), elogiat, per exemple, per David J. Gross, Premi Nobel de Física.
Lisa Randall destaca per tot el que hem pogut llegir, així com pels seus treballs sobre super simetria, teoria de la unificació i la inflació còsmica, convertint-se en una de les veus més destacades i escoltades del panorama científic. Dimecres 16, al CCCB, Randall presentarà el citat llibre, on ens farà reflexionar sobre l’univers, els seus secrets i les dimensions extres. Els conceptes d’universos paral·lels, geometria alabeada i les simes tridimensionals ens poden donar pistes per conèixer i comprendre millor el món i l’univers, i sobretot, la seva naturalesa.
Llegim al web d’Acantilado: ¿Habremos alcanzado un punto tan avanzado en los descubrimientos científicos que las leyes de la física tal como las conocemos no son suficientes? ¿Tendremos que aceptar todos pronto explicaciones que hasta ahora se habían quedado en el reino de la ciencia ficción? Universos ocultos proporciona una estimulante visión de conjunto que sigue la pista al arco de los descubrimientos desde la física de principios del siglo veinte hasta el filo de la física de partículas y la teoría de cuerdas de hoy, destejiendo los actuales debates sobre relatividad, mecánica cuántica y gravedad. En un estilo transparente, Lisa Randall ilumina la ciencia y desenreda con seducción los misterios de las miríadas de mundos que pueden existir justo al lado del que solamente ahora estamos empezando a conocer.
A l’Aula 1 del CCCB, Lisa Randall ens explicarà això i molt més, dimecres 16, a partir de les 19:30. Tota la informació, al web del CCCB.