DICKENS. EL OBSERVADOR SOLITARIO. PETER ACKROYD
Edhasa
Amb dotze anys es va posar a ‘currar’ com a peó de fàbrica de betum Warren, a la zona industrial de la seva ciutat natal. El seu pare tenia més deutes que els acumulats pels estats de la zona euro i no va tenir cap altre remei. Ben aviat va assimilar el costat més dur de la vida, aquells que ens fa tocar de peus a terra. No obstant, per Charles Dickens (Portsmouth, 1812- Gads Hill Place, 1870) va significar molt més. Segons Peter Ackroyd (l’autor de biografies com Londres, sobre la capital britànica, i Shakespeare), aquest és el tret diferencial que marca la trajectòria vital i artística de Charles Dickens, autor que no hauria de faltar a la biblioteca de cap adult ni de cap adolescent. Novel·les imprescindibles com David Copperfield, Oliver Twist i Grans Esperances, entre d’altres (va escriure un total de 14, sense comptar una d’inacabada, El misterio de Edwin Drood), mostren a un escriptor compromès amb la realitat social dels seus dies, i per tant, compromès amb el sentit últim de l’artista: expressar a través de l’art tot allò que la multitud deixa passar, o bé per indiferència, o bé per resignació. Charles Dickens denunciava a través de les seves històries una realitat insuportable pels marginats i deliciosa pels cobdiciosos.
Traduït per tot el món, la seva fama no és una qüestió d’ara. Dickens va fer gires pels EUA, on era admirat i venerat més que en el seu propi país, i també va saber el que era la pirateria. Les seves obres es varen traduir de forma incontrolada; als EUA la llei només protegia els autors nord-americans, i és impossible calcular les pèrdues de Dickens per aquest motiu, perquè els seus llibres es publicaven sense que ell rebés diners. Ara, que amb el que rebia pels exemplars venuts al seu país, es pot considera que el seu nivell de vida era prou elevat. En una gira pels EUA es va endur 150 mil dòlars, per fer-nos una idea de les xifres que es duia entre mans un dels artistes més coneguts de l’època.
El mateix Peter Ackroyd és autor de Dickens. El observador solitario, biografia publicada originalment al 1990. Edhasa ha publicat recentment una edició de 700 pàgines, i que ens submergeix de ple en la vida i obra de l’escriptor, i que ens permet conèixer al detall la trajectòria vital i artística d’un dels noms claus de la literatura del segle XIX. Pels lectors més àvids del britànic, o per aquells que vulguin deixar-se seduir per la literatura realista, social i punyent de l’autor d’obres intemporals i plenes de moral, ètica i humanitat, aquesta biografia esdevé una mostra d’amor per la literatura i per un autor que fa d’aquesta una de les vies de coneixement indispensables pel progrés humà a tots nivells. Gran biografia, per tant, la realitzada per aquest gran estudiós de la vida i obra de l’autor en qüestió, i també, de la seva ciutat. Charles Dickens és un autor complexe i per res previsible, que va conèixer l’èxit el 1836 amb Los papeles del Club Pickwick, que es va fer encara més famós amb Cuento de Navidad el 1843, i que mostra alguna que altra incongruència amb la seva obra: va desitjar fer-se milionari, i ho va aconseguir. Ara, que sigui Peter Ackroyd qui ens ho expliqui.
Un apunt final: Alfaguara ha publicat la reedició d’El último Dickens, de Matthew Pearl, una novel·la de ficció plena d’intriga, opi i literatura situada a l’època de l’escriptor del qual es celebrarà el proper 7 de febrer el seu 200 aniversari, on s’expliquen moltes veritats sobre Charles Dickens, i on es fabula sobre la novel·la inacabada de l’autor.