“Creix el consum d´herbes medicinals” diu l´article de la Vanguàrdia del 28 d´agost.
Estan de moda els temes “naturals” en molts aspectes: alimentació ecològica, horts urbans, teràpies naturals, bioconstrucció, energies renovables, roba orgànica, etc. L´ésser humà en mig dels temps que corren, sent la necessitat de baixar el ritme, de tornar a la terra, i amb aquesta necessitat cada vegada més gent descobreix unes grans aliades, les plantes medicinals.
Considerades per algunes persones com una teràpia lenta, perillosa, poc pràctiques de prendre, etc. quan les coneixem i sabem utilitzar-les descobrim que no és cert. Ens trobem amb una teràpia econòmica, sostenible (sobretot quan utilitzem les plantes que ens envolten) i efectiva, només amb una pega, és senzilla i no reporta grans beneficis econòmics, serà per això que durant un temps no ha interessat que s´utilitzés?
A la majoria de les cases s´utilitzaven les plantes medicinals i eren normalment les dones les encarregades de collir-les, assecar-les i guardar-les per combatre els petits mals de la família. A casa meva l’àvia collia cada any flor de saüc pels refredats, poniol per la digestió i farigola per les sopes… quina gran farmaciola només amb aquestes tres herbes!
Casualitat o no, encara avui en dia qui s´interessa més per les plantes són les dones, que ens molts casos han sigut les que han mantingut viva aquesta tradició i l´han transmès de generació en generació. I els homes, no us enfadeu, qui cull les herbes a casa meva ara que la meva àvia no pot, és el meu pare, i li encanta!
Així que homes i dones, tots plegats recuperem aquesta connexió amb les plantes i continuem gaudint de la seva ajuda, i sobretot, continuem passant aquesta tradició a les properes generacions perquè no es perdi.
Els herbolaris durant molts anys també han ajudat a mantenir viu aquest llegat, que d´una manera humil i entregada encara ens ofereixen. Alguns exemples d´herbolaris històrics a la ciutat de Barcelona són l´Herboristeria del Rei (c/ del Vidre 1, obert de dilluns a divendres de 16 a 20 hores i els dissabtes de 10 a 20 hores). També us recomano l´Herboristeria Pujades al carrer Pujades 185 del barri del Poblenou.
La tardor ja és aquí, reviseu la despensa i si teniu herbes que tenen més d´un any canvieu-les per herbes noves. La planta imprescindible que no pot faltar mai és la farigola, ja en tens a l´armari?
Per aprendre’n més comença al mes d´octubre el taller DESCOBREIX I TASTA LES PLANTES MEDICINALS, a càrrec de Rosa Ana Segura Cuella, naturòpata i professora de teràpies naturals.
Més informació en els centres cívics: Can Déu, Can Felipa i Cotxeres de Sants.