Philip Norman és l’autor de Shout!, la biografia més coneguda dels Beatles. Publicada l’any 1981, mesos després de l’assassinat de John Lennon, es va publicar afavorida per la febrada nostàlgica d’aquells anys envers els Fab Four. Dividida en quatre parts, una per cada membre de la banda de Liverpool, molts la recorden per la deixadesa i poca efusivitat amb les quals es descriu a Paul McCartney. En canvi, la figura de Lennon és contínuament elogiada, i reconeguda, pel mateix Norman, com “les tres quartes parts dels Beatles”. Han passat gairebé 40 anys, la relació entre Norman i McCartney, sovint tibant, actualment passa per la millor època. Segurament, un dels motius, és la publicació de l’excepcional biografia que Norman dedica al baixista més famós de la història del pop-rock: Paul McCartney. L’editorial Malpaso ha publicat en castellà la biografia que per fi fa justícia a la grandesa d’un dels noms més importants de la cultura popular del segle XX.
Qui millor que Philip Norman per construir aquest relat? Autor d’algunes de les millors biografies de personalitats de la música, entre les quals destaquen el mateix John Lennon, Buddy Holly, Elton John o Mick Jagger, ha treballat en els diaris britànics més importants. Musicòleg professional, beatlemaníac declarat, Norman és una enciclopèdia de la música, una mena de Cameron Crowe a l’anglesa. La biografia de McCartney era el llibre que tenia pendent escriure des de feia massa anys. Les desavinences amb Macca han estat continuades al llarg dels anys, com bé podrem llegir al pròleg. Ara bé, l’amor per la música i pels Beatles finalment els ha unit, i Norman no ha desaprofitat l’avinentesa per escriure la seva gran obra.
De paraula àgil i de relat dinàmic, Norman és capaç de situar-nos amb elegància en situació. Biografia hàbilment executada, el relat està ben atapeït de moments, anècdotes i fets que ens apropen a la vida de Paul McCartney com mai ningú havia fet. L’aprovació tàcita que va rebre per part del mateix McCartney ha permès a l’autor rebre la informació i fonts necessàries per cubrir amb tots els detalls la vida del músic. Des de la infantesa en l’actualitat, passant pels matrimonis, els Wings, evidentment, els Beatles -Ringo, George, John, Brian Epstein i George Martin-, curiositats i capítols transcendentals de la seva vida, l’autor ofereix un retrat tant complet com elogiós del protagonista de l’obra. Com si tingués un deute pendent, Norman no escatima en cap moment en adular (exageradament?) qualsevol moviment vital o artístic de Paul.
Queda ben palès el sentit del deure i la responsabilitat de McCartney, un veritable working class hero, contràriament al que alguns creien. Norman ens apropa a les arrels irlandeses d’una família orgullosa, treballadora i senzilla, disposada a millorar i a educar a Paul en els valors de l’esforç i la superació constant. D’aquesta manera, podem entendre com Macca es va fer a si mateix, com el músic talentós gràcies a hores i hores assajant i escoltant música. I és així com va saber aprofitar-se el millor possible inclús en les pitjors situacions, un talent que l’acompanyarà tota la vida, així com l’inconformisme vital i artístic que l’acompanyen. L’autor de Hey Jude, amb un repertori de cançons equivalent a la música pop a les obres de Shakespeare, segons Norman, segueix sentint la necessitat de ser Paul McCartney, i no com l’home que ho va ser. Només cal recordar la seva aparició al documental Sound City.
La biografia de Norman aconsegueix aprofundir en la personalitat i el caràcter de McCartney. Ens apropem a les seves relacions interpersonals més importants, destacant els passatges en els quals Linda Eastman, George Martin, John Lennon i Yoko Ono són protagonistes. El llibre ens revela un McCartney molt diferent de la imatge que el món té d’ell: un addicte al treball i perfeccionista que, tot i la seva fama, ha estat subestimat per la història i que malgrat el seu indubtable talent, és, a la seva manera, tan insegur i vulnerable com la seva aparent antítesi total, John Lennon. Ara bé, tot i que sembla impossible, Norman, de la mateixa manera que ho va aconseguir amb la biografia de Lennon, construeix la història de Paul al marge de la de John. Només van estar deu anys junts, però que difícil ens resulta no parlar d’un quan parlem de l’altre.
Paul McCartney, de Philip Norman, una biografia magnífica a l’alçada d’un dels homes sense els quals podem entendre la història del segle XX. Una lectura apassionant amb la millor banda sonora possible de fons. Paraula de Beatle.