El passat dia 19, des del CCCB es van iniciar unes jornades de debat i reflexió sobre l’Europa dels darrers 20 anys, marcats per la caiguda del mur de Berlín l’any 1989. Aquest fet, va ser simbòlic o significatiu? Va marcar un canvi a Europa? La realitat és que el que ha permès la caiguda del mur és que el capitalisme s’extengués per tota Europa; d’altra banda, s’han construït altres murs, tan físics com socials. Des del CCCB es vol reflexionar sobre un dels aconteixements claus per entendre el passat, el present i el futur.
El dia 19 es va debatre sobre El significat de la caiguda del mur de Berlín, presentat i moderat per Josep Ramoneda.
Les jornades es completen amb la següent programació:
Dijous 22 d’octubre
19 h Revolució # 2: Retorn als escenaris
Preestrena del documental de Carles Bosch, únic periodista que va presenciar el final de la dictadura a Txecoslovàquia. Vint anys després, els que van viure la Revolució de Vellut fan un balança agredolç de la democràcia. Debat amb Carles Bosch i Monika Zgustová al final del documental.
Dilluns 26 d’octubre
19h Generació del 89
Debat moderat per Olga Merino, periodista i escriptora, amb la participació de Václav Bartuska, escriptor i lider estudiantil de la Revolució de Vellut; Dirk Laucke, dramaturg alemany i l’escriptor.
Dijous 29 d’octubre
19h La Mirada dels corresponsals
Debat amb periodistes que més han escrit sobre els canvis dels darrers 20 anys a Europa. Participaran Joseph Hanimann, periodista suís alemany; Viktor Ierofeiev, figura literària destacada de la literatura clandestina soviètica; Adam Krzeminski, periodista i editor d’un dels setmanaris més influents de Polònia, Polytika i Josep Maria Font, corresponsal a Alemanya el 1989 i autor del llibre El día que acabó el S. XX. La caída del muro de Berlín. Presenta i modera Lluís Ferri, periodista.
Dilluns 2 de novembre
19 h Les llargues ombres de la dictadura
Presentació del documental Mein Bruder. We’ll meet again, de Thomas Heise, on s’explica l’amistat entre un espia de l’ Stasi i una víctima.
A continuació, debat amb Joaquim Gauck, director dels arxius de l’ Stasi de 1990 a 2000.
Presenta i modera Marició Janué, professora d’ Història Contemporània de la UPF.
Dilluns 9 de novembre
19 h Els vells i els nous murs d’Europa
Debat moderat per Monika Zgustová, amb la participació de l’escriptor Juan Goytisolo i Tzvetan Todorov, crític, historiador i filòsof.
Dijous 12 de novembre
19 h Berlín / Mur, de David Hare
Lectura dramatitzada de Berlin i de Mur, ambdós de David Hare. El primer, text que recorre els carrers de Berlín, tant pendents de l’oci com de la seva història; el segon, sobre l’actual mur de la vergonya: el que ha construït Israel per engabiar Palestina.