Ahir es va inaugurar l’exposició Memòria fragmentada. 11-S NY. Artefactes a l’Hangar 17 que podrà veure’s del 9 de setembre al 3 de novembre al CCCB. Enguany es celebren 10 anys de l’atemptat a les torres bessones del World Trade Center, un fet que va marcar la història de la humanitat i que va commocionar als seus habitants.
Dies després de l’esfondrament , l’Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersey –propietària del edificis afectats– va autoritzar un petit grup d’arquitectes i enginyers a cercar vestigis que es poguessin utilitzar per documentar la història de l’11 de setembre. Es van guardar més de 1.500 objectes a l’Hangar 17, un espai buit de 24.000 m2 a l’aeroport internacional John F. Kennedy. A mesura que avançava el temps, l’Autoritat Portuària va contractar conservadors i va instal·lar controls d’humitat dins dels 24.000 m2 per tal d’estabilitzar els objectes. Estaven molt malmesos (evidència històrica de l’extrema violència de l’atac) però es van voler preservar així expressament.
Francesc Torres (Barcelona, 1948) artista plàstic, comissari i assagista en diverses publicacions i diaris, hi era aquell dia a Nova York, a 300 metres del World Trade Center. Ho va viure i veure en directe, i ho va poder fotografiar (algunes fotos seves han aparegut en algun diari). A l’abril del 2009, el grau d’implicació amb l’11-s va engrandir-se: va rebre l’encàrrec de fotografiar la col·leció d’objectes que contenia l’Hangar 17 durant 5 mesos, i el resultat d’aquesta feina és aquesta exposició. Al vestíbul del CCCB es projectaran 176 imatges a través de 6 pantalles i s’exposarà un fragment de l’escultura (que presidia la plaça on s’alçava el World Trade Center) “WTC Stabile” (1971), coneguda com a “Bent Propeller” del nord-americà Alexander Calder.
La instal·lació es presentarà paral·lelament a les tres grans ciutats occidentals que han estat víctimes del terrorisme islàmic: a l’Imperial War Museum de Londres entre el 26/08/11 i el 26/02/12, a l’International Center of Photography de Nova York entre el 9/09/11 i el 8/01/12 i al CentroCentro. Palacio de Cibeles de Madrid entre el 16/09/11 i el 31/01/12.
En el marc de l’exposició, també tindrà lloc al CCCB un cicle de conferències 11S / El món deu anys després del que us anirem informant a l’agenda que comptarà entre d’altres amb la participació d’en Francesc Torres, en Clifford Chanin, director d’educació i assessor de programació del National September 11 Memorial Museum; la novel·lista i assagista Pankaj Mishra, la periodista i assagista Barbara Ehrenreich i Rafael Argullol, catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Pompeu Fabra; entre d’altres.
L’anomenada zona zero aviat deixarà d’anomenar-se d’aquesta manera, concretament el diumenge. L’actual alcalde de la ciutat Michael Bloomberg, no ha parat de repetir-ho. I no falten motius. On hi eren els edificis, s’han construït un monument amb dues piscines que representen, a través de l’aigua que flueix contínuament, la memòria d’aquell dia, que s’inauguraran aquest diumenge, en la commemoració del desè aniversari dels atemptats) i que omplen el buit deixat pels 64 mil metres quadrats que sumaven les dues torres, en el que serà el Memorial Nacional 11 de Setembre. També s’ha construït l’edifici ideat per Frank Gehry, l’ 8 Spruce Tower, un edifici 76 pisos i 267 metres d’alçada, on també s’hi troba el nou New York Downtown Hospital. D’altra banda, recordar que els arquitectes Thomas Boada i David Childs són els artífexs de la One World Trade Center, o Freedom Tower, el qual, amb una alçada de 541 metres, s’inaugurarà al 2013, i serà el nou complexe que substituirà les Torres Bessones. Del que ja poden gaudir els habitants de Nova York és d’un nou i ampli passeig per vianants i ciclistes, amb el que s’ha aconseguit recuperar l’esperit de la zona.
Tornem a l’expo del CCCB. Aquí teniu un petit tast que ens ofereix en Francesc Torres i l’exposició Memòria fragmentada. 11-S NY. Artefactes a l’Hangar 17:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Jt_D-W_vCMI]