Fins el 28 de febrer del 2010 es podrà gaudir al CCCB de l’exposició Cerdà i la Barcelona del futur: Realitat vs. Projecte, activitat que dóna a conèixer el procés d’urbanització de la nostra ciutat. A més, pels qui vulguin aprofundir sobre el tema, per 15 € es pot adquirir el llibre de l’exposició, i així apropar-se encara més sobre la figura de Cerdà, el seu projecte, el 150 aniversari de l’Eixample i en definitiva, saber més sobre la re-fundació de Barcelona.
L’exposició sobre Ildefons Cerdà i el projecte que dóna forma a Barcelona, amb un 90% del material inèdit i produït especialment per l’exposició, proposa una immersió en la realitat actual per tal de descobrir i interpretar l’organització urbana i descobrir els valors urbanístics i socials d’una ciutat en constant evolució. Els comissaris de l’exposició, Joan Busquets i Miquel Corominas ententen que es pugui dir que Barcelona és l’Eixample , i que per tant, el desenvolupament de l’Eixample és el desenvolupament de la Barcelona moderna.
L’Eixample, del qual ara es commemoren els primers 150 anys, és un teixit pràcticament uniforme que any rere any ha vist millorada la idea del projecte inicial de Cerdà. Aquest volia re-fundar Barcelona a partir d’una teoria de la urbanització basada en tres components principals: higienització de la ciutat, circulació i movilitat de les persones i les mercaderies, i la idea de ciutat nova, higiènica i funcional. La Barcelona emmurallada que estudià Laureà Figueroa posava de manifest les pèssimes condicions de vida dels habitants de la ciutat, sobretot del sector obrer, tal i com es pot comprovar amb les dades de mortaldat per epidèmies. Cerdà, amb un rigor encomiable, preparà l’atles Teoría de la Construcción de las ciudades, estudi empíric on explica que “és necessari estimular contínuament la capacitat racional amb dades empíriques per a obligar l’urbanista a mantenir una estreta relació amb la realitat”.
Els diferents punts que es tracten a la fantàstica exposició són els següents: Eixample: un mosaic, el traçat de l’espai públic, les casas de l’Eixample i la morfologia de les mançanes, plans i projectes pel desplegament de l’Eixample, els nous Eixamples i reinterpretació del pla Cerdà, Eixample i la seva complexitat funcional, Barcelona en la galeria de ciutats en xarxa, Eixample i futur, interpretacions de l’Eixample i l’Eixample avui i una cronologia de l’Eixample per dècades.
Dades, topografia, contingut, història, fotografies, gràfics…una exposició del tot recomanable per tots aquells que vulguin fer un viatge pels 150 anys d’història de l’Eixample i en definitiva, de la ciutat de Barcelona.
Per acabar, mirem aquesta entrevista de 3 minuts a Joan Busquets, on ens descobreix breument la figura d’Ildefons Cerdà.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PJ6PU0P8Z3A]
One Comment
Comments are closed.