Del 18 de maig al 4 de setembre l’exposició L’efecte del cine Il·lusió, realitat i imatge en moviment. Somni, segons Isabel Salgado, sotsdirectora de l’àrea de Cultura de la Fundació la Caixa, analitza el fenomen de la creació audiovisual contemporània des de dos punts de vista: la realitat i la ficció. Aquesta distinció respon a les dues dimensions que ha tingut el cinema des del seu naixement: els «somnis», la dimensió onírica de les pel·lícules de Méliès, i els «realismes», la vocació documentalista dels germans Lumière.
Per reflexionar sobre aquesta dualitat, s’han escollit obres d’artistes contemporanis que treballen amb imatges documentals i instal·lacions multimèdia i que parlen a l’espectador d’idees universals: la imatge del present, la construcció de la memòria, la subjectivitat o la simulació. Els 13 artistes seleccionats transporten l’espectador a un indret que tant pot ser el reflex de la nostra vida quotidiana com mostrar-nos el camí a través del mirall cap a una altra realitat, a partir dels somnis: Andy Warhol, Douglas Gordon, Bruce Conner, Rodney Graham, Tacita Dean, Christoph Girardet, Anthony McCall, Kelly Richardson, Michael Bell-Smith, Saskia Olde Wolbers, Siebren Versteeg, Wolfgang Staehle, Teresa Hubbard i Alexander Birchler.
L’exposició presenta obres en format de pel·lícula i vídeo creades per aquests artistes internacionals que analitzen l’impacte que el món del cinema ha tingut i continua tenint en la nostra percepció del que és real o il·lusori. La mostra està dividida en dues parts, Realisme i Somni, que fan referència a les dues dimensions que ha tingut el cinema des del seu naixement, ja presents a les pel·lícules dels germans Lumière i de Méliès. Els germans Louis i Auguste Lumière representen l’afany de captar tot allò que passa; i Georges Méliès veu el cinema com a il·lusió i fantasia, com a projecció mental i exploració d’universos imaginaris. Realisme s’ha pogut veure a CaixaForum Madrid entre el gener i l’abril passat. Ara, a CaixaForum Barcelona s’acull la segona part de la mostra, Somni.
I també, en motiu de l’exposició s’ha programat un cicle de projeccions paral·leles a l’Auditori (amb capacitat limitada per 4€). El cicle està coordinat per Gonzalo de Pedro, crític de cinema i membre del consell de redacció de Cahiers du Cinéma. España, i consisteix en la dicotomia del cinema experimental com anticomercial i que transgredeix les convencions i l’hegemonia o com un cinema més pioner i d’avantguarda. Al cicle, emmarcat dins les “Nits d’estiu“, s’intentarà debatir això amb la projecció de:
20/07/2011: At Land de Maya Deren (1944, 15′, EUA), i Tropical Malady d’Apichatpong Weerasethakul (2004, 118′, Tailàndia).
03/08/2011: Notes on the Circus de Jonas Mekas (1966, 13′, EUA), i Cloverfield de Matt Reeves (2008, 85′, EUA).
10/08/2011: Home Stories de Matthias Müller (1990, 6′, Alemanya), i Nobody’s Business d’Alan Berliner (1996, 60′, Alemanya).
17/08/2011: Nijuman No Borei (200.000 Phantoms) de Jean-Gabriel Périot (2007, 10′, França-Japó), i Los muertos, de Lisandro Alonso (2004, 78′, Argentina).
Us animem a que l’aneu a veure i ens digueu què us sembla. Us deixem amb un vídeo sobre el que podreu veure a l’exposició:
CaixaForum
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
De dilluns a diumenge de 10 a 20h i dissabtes fins les 22h
Gratuït