L’estiu és temps de festes majors, i una de les més populars de la ciutat de Barcelona és la del barri de Gràcia. Del 15 al 21 d’agost es celebra aquesta tradicional festa d’uns 200 anys d’història, que dóna el tret de sortida el divendres 14 amb l’esperat pregó aquest any protagonitzat per Antoni Sicus Carbonell, el fundador del grup català de rumba Sabor de Gràcia.
En total son 16 els carrers guarnits, un més que l’any passat: Berga, Bruniquer, Fraternitat, Joan Blanques de Dalt, Joan Blanques de Baix, Llibertat, Mozart, La Perla, plaça Vila de Gràcia, plaça Rovira i Trias, placeta de Sant Miquel i Rodalies, Progrés, Providència, Puigmartí, Tordera i Verdi. Un 70% de la programació es fa en horari dïurn, i el Dissabte 15 de matinada els grups de foc i de timbals del districte despertaran el barri en un recorregut que té com a punt de Sortida la Plaça de la Revolució.
Una de les novetats d’aquesta edició és que la Federació de la Festa Major de Gràcia s’ha constituït en Fundació privada, deixant enrere la federació inicial. Per primer cop, Ajuntament i la Fundació han signat un conveni de col·laboració que permetrà recollir conjuntament les aportacions i ajuts del Districte. La idea és treballar per fer unes festes més familiars, amb un control positiu de la contaminació acústica, de la sostenibilitat i de la neteja. D’ altra banda, la programació nocturna s’ha reduït perquè sigui més senzill que tothom pugui gaudir de les festes.
El nou mapa de Barcelona reconeix el barri com la Vila de Gràcia. Recordem que Gràcia era un municipi independent que va ser agregat a Barcelona l’any 1897, juntament amb Sants, Sant Gervasi de Cassoles, Les Corts, Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals, per l’espectacular creixement demogràfic de la ciutat. L’esperit d’ Ildefons Cerdà, el d’una Barcelona amb edificis baixets on es donés aire a la ciutat i es cuidés el proletariat, el del socialisme utòpic que volia aplicar a l’Eixample amb el pla urbanístic, mal aplicat pels interessos i especulació dels propietaris de sól de mitjans del S.XIX, es viu en part a la Vila de Gràcia.