Jordi Sabater Pi (1922-2009), dibuixant, científic, naturalista i introductor de l’etologia a l’estat espanyol, va marxar a a l’illa de Fernando Poo, avui Bioko, Guinea Equatorial, amb 17 anys després del cop d’estat dels feixistes que va dur el país a la guerra civil, on hi vivia un familiar que li va donar feina a una plantació de cacau i cafè. Àfrica el va seduir des del primer moment (“els occidentals la tracten sense generositat, quan haurien d’anar i besar-hi la terra”), iniciant les seves recerques de camp poc després d’arribar-hi. Al 1958 va obtenir una feina de conservador del centre de fauna d’Ikunde.
Com a primatòleg, Sabater Pi és conegut per descubrir el famós goril·la albí, el Floquet de Neu; però la seva repercussió va molt més enllà: des del descobriment de les àrees culturals dels ximpanzés, que el va dur a afirmar que la cultura no era un àmbit exclusiu dels humans, com explica al seu llibre El chimpancé y los orígenes de la cultura, on exposa el coneixement de la consciència del jo per part del ximpanzé, a més de la seva capacitat comunicativa,per l’activitat cooperativa, de relació amb familiars, i fins i tot per l’estètica. Gràcies al treball amb ximpanzés que habiten a les muntanyes d’Okorobiko de Guinea Equatorial, va donar a conèixer la indústria elemental de bastons que posava de manifest la seva capacitat de fabricació i ús simple d’eines. Altres dels seus descobriments més coneguts són l’espècie de granotes gegants a les cascades del riu Mbia i la captura de l’ocell indicador de la mel (Melichneutes robustus).
Una bona oportunitat per retre homenatge al catedràtic emèrit de la UB, Sabater Pi i amarar-se de la seva obra (dibuixos, estudis, cartes, articles, etc…), és apropar-se al Parc Científic de Barcelona, on trobareu el Centre de Documentació Col·lecció Sabater Pi, al carrer Baldiri Reixach 2, al Campus Diagonal de la UB. Gràcies al seu treball, ens recorda, entre d’altres reflexions valuoses, que tots els animals som germans, rememorant el llibre homònim de Jorge Riechman, el qual recull a la vegada anotacions de Sabater Pi, l’home que mai es cansava d’aprendre.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZzablUFjz4o]