Cansats d’una cartellera on majoritàriament es troben pel·lícules per mantenir el cervell a uns nivells neuronals que permetin menjar crispetes i poca cosa més? Cinèfils, ja podeu anar espavilant, que arriba el Festival de Cinema Independent de Barcelona. Del 17 al 23 de novembre es celebrarà a Barcelona la 21a edició de l’Alternativa, el festival per antonomàsia del cinema compromès amb el llenguatge cinematogràfic, amb l’espectador, i per tant, amb la vida, l’art i el món que vivim. Durant més de dues dècades s’ha guanyat l’espai de referència d’un del cinema innovador i interessant, combinant propostes d’ autors desconeguts amb les dels imprescindibles de la història del cinema modern. Durant aquesta intensa setmana l’Alternativa no només portarà a Barcelona propostes independents emmarcades a les diferents seccions. L’Alternativa també es nodreix de tallers, taules rodones, conferències, programació familiar, jornades professionals i moltes activitats més al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a la Filmoteca de Catalunya i a l’Institut Francès de Barcelona. La programació del dia a dia, per tant, inclou diferents activitats per l’espectador i també per professionals de l’ofici. A gaudir-ho!
D’entrada, destacar la sempre sorprenent secció oficial del festival. Aquest any 28 films competeixen a l’Alternativa Oficials: les seccions de llargmetratges i curtmetratges presenten cinema contemporani internacional i permeten descobrir directors emergents i obres poc difoses en el panorama actual. Veiem els llargmetratges a concurs: Sauerbruch Hutton Architekten
(Sauerbruch Hutton Arquitectes) del recentment desaparegut Harun Farocki, company de generació de Fassbinder, Herzog i Wenders; Slimane, òper prima del canari José A. Alayón; Naomi Campbel dels xilens Camila José Donoso i Nicolás Videla; Go Forth (Endavant) de Soufiane Adel, que va participar al festival el 2007 amb Kamel s’est suicidé six fois, son père est mort;Ventos de Agosto (Vents d’agost), primer llarg de ficció de Gabriel Mascaro; Brûle la mer (Crema el mar) de Nathalie Nambot i Maki Berchache; Ben O Değilim (Jo no sóc ell) de Tayfun Pirselimoğlu; i Al doilea joc (El segon joc) de Corneliu Porumboiu.
L’Alternativa Paral·leles proposa aquest any cinc seccions: Djibril Diop Mambéty / Mati Diop, Anne-Marie Miéville, Partly Fiction, Panorama i la secció per a públic familiar Petits experiments. En aquesta aposta per reconèixer als autors imprescindibles de la història del cinema, enguany l’Alternativa farà una retrospectiva del director, productor i actor Djibril Diop Mambéty (Senegal, 1945 – França, 1998). Mambéty l’únic cineasta africà de la seva generació capaç de crear un cinema personal que expliqués la situació del seu continent. Malgrat la seva breu filmografia, va rebre el reconeixement internacional per l’experimentació amb les tècniques cinematogràfiques, una posada en escena original i un estil narratiu poc convencional per parlar de les realitats africanes. L’Alternativa repassarà alguns dels seus títols més reconeguts. L’Alternativa farà també un repàs de l’obra d’Anne-Marie Miéville (Lausana, 1945). Miéville, a principis dels 70, va entrar a formar part del Grup Dziga Vèrtov, (juntament amb Jean-Luc Godard i Jean-Pierre Gorin) i després de l’accident de moto de Godard a finals dels 60, varen iniciar una relació professional realment novedosa i interessant. Des del 1983, Miéville ha escrit i dirigit les seves pròpies pel·lícules. La trajectòria Miéville és la infinita temptativa d’encarnar les dificultats i contradiccions, les lluites, esperances i responsabilitats de les dones en les seves vides públiques i personals, des de la infantesa fins a la tomba.
L’espai per a la formació i el debat es desenvolupa a l’Alternativa Activitats, que engloba també els seminaris d’Escoles de cinema, i a l’Alternativa Professionals, que organitza una jornada professional i sessions d’assessorament de projectes. Destacar la masterclass que conduirà la cineasta sevillana María Cañas, que actualment dirigeix Animalario TV Producciones, un espai de creació dedicat a la cultura del reciclatge, a l’apropiacionisme i a l’experimentació artística. I no ens podem oblidar que l’Alternativa Hall ofereix hores de programació gratuïta, rica i diversa, en un entorn excepcional.
Pels més mandrosos o ocupats, apuntar que del 24 de novembre al 8 de desembre estaran disponibles a Filmin alguns dels films de l’Alternativa Oficials i de Panorama, així com una selecció de clàssics de l’Alternativa.
Ha arribat la setmana de L’Alternativa. Barcelona i el cinema estan d’enhorabona.