Des del passat 27 de gener i fins el 20 de maig es pot veure al MACBA, l’exposició homenatge al CIFB (Centre Internacional de Fotografia de Barcelona), una institució que va néixer durant el període de la Transició, i que es va convertir en la gran pionera en divulgar i potenciar l’art fotogràfic a la ciutat de Barcelona.
El CIFB es va inaugurar l’octubre de 1978 en el cor del Barri Xinès (Carrer Aurora 11) dirigit per Albert Guspi (1943-1985), fotògraf de reportatge i propietari de la primera galeria de fotografia comercial d’Espanya, Spectrum, inaugurada al 1973 a Barcelona. CIFB era la culminació d’anys de treball d’Albert Guspi per promoure la cultura fotogràfica a la ciutat.
Les activitats desenvolupades al CIFB giraven al voltant de quatre eixos: la docència, les exposicions, projeccions de cinema, i les presentacions i debats públics on es convidava a fotògrafs a presentar els seus treballs en forma d’audiovisual. tot i convertir-se en el centra neuràlgic de l’escena fotogràfica de Barcelona de finals dels setanta, el Centre va entrar en declivi quan la marca Canon va suprimir les seves subvencions a les galeries al 1980. Aquest fet i l’aparició de nous espais fotogràfics a la ciutat, noves galeries i la incorporació de la fotografia en els estudis artístics superiors van fer que el CIFB acabés desapareixent al 1983.
L’exposició que presenta el MACBA es centra en mostrar l’essència principal del CIFB : la d’una una visió quotidiana de Barcelona. Totes les fotografies exposades (600 imatges) van ser realitzades per professors, alumnes i fotògrafs pròxims al CIFB. Des de la vida al Barri Xino i la Rambla, fins un reportatge sobre l’antic Hospital Mental de la Santa Creu, passant per la visió de llocs perifèrics com el port. l’escorxador de Plaça Espanya o Montjuïc, i per el reportatge que va realitzar el grup Extra! sobre el dia a dia d’un circ que va ser una de les exposicions més ambicioses que va realitzar el CIFB.