RECORDANDO LOS SESENTA. ROBERT STONE
Libros del Silencio
L’autor de Dog Soldiers, testimoni directe d’alguns dels fets que varen sacsejar el món durant la dècada dels seixanta, ens submergeix en els seus records, durant uns anys que va recórrer mig món. El naixement de la contracultura, el descobriment del al·lucinògens, el free jazz, els conflictes racials i polítics, l’arribada de l’home a la lluna, el boom de la música pop, l’assassinat de Kennedy, la cultura de la guerra, el moviment hippie, els crims de la família Manson, i sobretot, la trajectòria inte·lectual d’Stone, i la dels seus amics, Wallace Stegner, Neal Cassady, Ken Kesey i els seus Merry Pranksters. Des dels seixanta, amb l’esperit dels seixanta, i amb l’honestedat, passió i profunditat d’algú que va viure els seixanta. Un altre autor de capçalera d’uns anys que varen aconseguir que la gent dubtés del sistema i de l’ordre establert.
CONVERSACIONES SOBRE MÚSICA. WILHELM FURTWÄNGLER
Errata Naturae
Per una banda, un dels grans directors d’orquestra del segle XX, Wilhelm Furtwägler; per l’altra, un crític i compositor de renom, Walter Abendroth. L’any 1937, totos dos varen dialogar sobre la música durant diferents trobades, i en cadascuna d’elles posaven un tema sobre la taula: la influència de l’obra musical en el públic, les diferents possibilitats d’interpretació, el drama en les composicions de Beethoven i la seva Novena Sinfonia, la creativitat en la interpretació, sobre el compositor i la societat, i sobre la música tonal i atonal. Un llibre sobre art, per reflexionar sobre aquest, i més concretament, sobre la música, l’artista, i el públic. Potser, la música ens dóna tot allò que cap art ens pot donar de forma tant immediata i a la vegada, profunda.
MÁS ALLÁ DEL CRASH. SANTIAGO NIÑO-BECERRA
Libros del Silencio
Després d’ El crash del 2010, on estem, com estem, i com hem arribat aquí? Catedràtic d’Estructura Econòmica a la IQS School of Management (Universitat Ramon Llull), al març del 2006, Niño-Becerra va argumentar que estava a punt d’esclatar una gran crisi. Amb esperit científic, l’economista va explicar de forma empírica el crack del 2008, explicació que va donar lloc al llibre citat, que ja va per la dissetena edició. Durant els darrers anys, on sembla que tots ens hem assabentat com funciona l’economia mundial, Niño-Becerra s’ha convertit en un economista mediàtica; ara bé, no ha caigut al parany de la fama i de la comoditat més frívola, com d’altres que tots tenim al cap. Niño-Becerra segueix sent un investigador i estudiós de l’economia sense pèls a la llengua, i com científic que és, el seu repte és la veritat.
ANTE LA SILLA ELÉCTRICA. JOHN DOS PASSOS
Errata Naturae
Es publica per primer cop en castellà la història dels dos immigrants italians, anarquistes, activistes, que varen posar sobe la taula qüestions fonamentals sobre la democràcia d’un país, en aquest cas els EUA, on la pena de mort, la justícia, el patriotisme i el nacionalisme sovint s’utilitzen en nom de la llibertat i el bé. Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, seguidors de Luigi Galleani varen arribar als EUA a principis del segle XX, varen adquirir un fort compromís amb les seves idees anarquistes i varen participar a reunions sindicals, a manifestacions i campanyes d’acció directa, entesa com la guerra de classes en la que cal fonamentar la revolució obrera. Finalment, la justícia nord-americana els va acusar d’un crim que va quedar mai del tot clar. L’autor de Manhattan Transfer ens ho explica a través de documents, fets i narració d’una història creada a través de la tècnica de muntatge que anys més tard desenvoluparà a la trilogia USA.
TIM BURTON. ANTOINE DE BAECQUE
Phaidon
Aquest llibre suposa la reedició del publicat pel mateix autor al 2005. Actualitzat, per tant, fins Alicia en el País de las Maravillas, i recolzant-se en Tim Burton per Tim Burton de Mark Salisbury, Baecque ens ofereix un retrat del director des de la passió, però sense deixar de banda que és un llibre de cinema fet per estudiar a un dels autors més importants dels darrers vint-i-cinc anys. Un anàlisi profund del cinema de Burton permet adonar-nos de que l’obra del cineasta va més enllà del que pot semblar, i sovint, el que ens entrega són imprevisibles entreteniments carregats de metàfores i crítica social. Descobrir la història de Sweeney Todd fos realment la venjança d’Eduardo o adonar-nos de que Big Fish té un punt ‘hortera’, de la mà del seu creador, sempre és interessant; i adonar-se de la capacitat d’autocrítica d’algú com ell, encara més.
EL PRISIONERO DEL CÁUCASO Y OTROS RELATOS. VLADIMIR MAKANIN
Acantilado
Publicat el 1995, durant el primer conflicte de Txtxènia, Makanin reflexiona, a través de quatre relats, sobre Rússia i la seva història. El Prisionero del Cáucas parla sobre el significat de presoner, i les possibilitat que amaga la paraula; a La letra A rememora el passat soviètic del país a través de la descomposició d’un gulag; a Un antlíder ens presenta un protagonista que detesta a tot allò que destaca en excés; i a Un cuento logrado de amor ens ofereix el retrat d’una parella que viu els canvis de la societat russa amb una barreja de cinisme i esperança. Makanin é sun digne hereu de la tradició literària de la seva terra, i signa quatre relats plens d’emoció, emotivitat i sentiment, a través d’una prosa tan dinàmica com contundent.
REDENTORES. IDEAS Y PODER EN AMÉRICA LATINA. ENRIQUE KRAUZE
Debate
L’escriptor i historiador mexicà, a través de dotze personatges, dóna forma al concepte de redempció, que segons ell, polaritza la història d’Amèrica Llatina.José Vasconcelos, Octavio Paz, Samuel Ruiz, Eva Perón,Che Guevara, José Carlos Mariátegui, MArio Vargas Llosa, José Martí, José Enrique Rodó, Gabriel García Márquez, i Hugo Chávez. Aquests són els noms retratats per Krauze, homes que contenen mística, acció, anti-imperialisme, anhel de justícia, democràcia, i que per tant, han sigut o són tan odiats com venerats: Krauze ha sabut optar per la racionalitat, i a través d’ells ha sigut capaç de construir una mena d’història intel·lectual d’Amèica Llatina.
COMBATE MORAL. MICHAEL BURLEIGH
Taurus
Autor d’ El Tercer Reich, des d’on tractà el totalitarisme, l’historiador britànic analitza amb aquesta nova obra la moral durant el conflicte. Burleigh considera que els nazis varen intentar alterar la comprensió moral de la humanitat, i que Hitler, Mussolini i Franco tenien la intenció de crear un nou ésser moral. L’autor reflexiona sobre la moralitat de societats senceres, i de com els líders feixistes, sense oblidar al príncep Hirohito del Japó, i els col·laboradors de tots aquests, varen manipular a través de diferents mitjans (educació, propaganda, informació,…) a poblacions senceres i així convèncer als seus ciutadans de què les barbaritats comeses eren fetes en nom de la moral i ètica.
JERUSALÉN. LA BIOGRAFÍA. SIMON S. MONTEFIORE
Crítica
Tres mil anys d’història d’una ciutat com Jerusalem en 853 pàgines. L’historiador britànic, autor de La corte del zar rojo, Llamadme Stalin. La historia de un revolucionario i Sashenka, entre d’altres, ens presenta una obra realitzat gràcies a una impressionant tasca d’investigació històrica. El respecte per una ciutat tan martiritzada com venerada, i sovint, en tots dos casos, per la càrrega espiritual i religiosa que conté la seva història, és prou palpable per part de Montefiore. Aquest viatja amb rigor per les accions de cananites, israelites, assiris, perses, macedonis, arribant a un present incert, en una història narrada des del punt de vista d’un apassionat a la història, gran coneixedor de la ciutat, i fill d’un hebreu milionari que va ajudar a reconstruir la ciutat.
MATAR A UN PERIODISTA. TERRY GOULD
Libros del Lince
Aquesta obra reconstrueix la vida i treball d’uns periodistes que varen intentar fer la seva feina. Anna Politkovskaya és una de les periodistes que va morir per fer informar, i el cas més conegut que ens presenta Terry Gould, en aquest exercici de periodisme narratiu. Les altres sis històries són de periodistes de Colòmbia, Rússia, Filipines, Bangladesh i Iraq, que varen morir pels mateixos motius que Politkovskaya. Premi José María Portell a la Llibertat d’Expressió 2010, el llibre ens presenta a uns periodistes que varen morir per explicar la veritat, en un tema que ha de servir per reflexionar sobre la societat en la que vivim, i per què no, sobre la condició humana.