Un dels personatges claus de l’escena musical dels 70’s, tant als EUA com al Regne Unit, Malcolm McLaren, ha mort a l’edat dels 64 anys a la ciutat de Nova York.
Personatge inquiet, McLaren va voler participar de les manifestacions a París de maig del 68. Sense trobar el seu lloc, el carrer King’s Road es converteix en la seva pròxima estació, exactament el número 430 d’un carrer que esdevé vital per ell, així com l’edifici on hi construeix el seu negoci, un microcosmos que McLaren defineix com “l’arquitectura humana d la ciutat”, perquè és un edifici de la darrera època victoriana a través del qual es poden veure els canvis socials d’aquesta zona marginal. Al 1971, McLaren havia sortit del Goldsmith’s College sense la llicenciatura, i el seu treball final, una pel·li sobre Oxford Street, l’havia apropat al rock n’ roll. Col·leccionava vinils dels 50’s i 60’s, i amb un amic seu, Patrick Casey, compraven discs i roba de segona mà relacionada amb els discs. I aquest fou els inicis. McLaren es va quedar la tenda del 430 de King’s Road, on hi va impulsar una moda retro afegint els detalls trencadors que van rebre l’etiqueta punk, i va marxar als EUA, provant fortuna com agent dels New York Dolls. Durà poc; però seva aventura nordamericana es pot considerar un excel·lent treball de camp més que útil pel seu futur. De tornada a Londres, radicalitza l’estil de la seva roba, després de tot el que ha vist i experimentat a Nova York. Són els anys del regnat de David Bowie i els seu Ziggy Stardust i de la Roxy Music, del record del swinging London, de personatges com Mr. Freedom; tot plegat creen una atmosfera propícia pel que vindrà. Coneix a Steve Jones, qui vol muntar una banda. Els Sex Pistols aviat revolucionarien la música, la moda i Anglaterra, convertint-se, de la mà de Malcolm McLaren, de Johnnny Rotten i de Steve Jones, una banda mítica per tot el que va significar.
Per aprofundir i enterar-se realment com van ser aquells anys, recomanen des de BCNCultura.cat, el llibre England’s Dreaming (Los Sex Pistols y el Punk Rock), de Jon Savage, editat per la col·lecció Reservoir Books de Mondadori, i el documental The Filthy and The Fury, de Julien Temple.