Dino Risi, Vittorio Gassman, Agostina Belli i Alessandro Momo donaran el tret de sortida a la Biennale de Venècia d’enguany amb Perfume de Mujer (Profumo di Donna, 1974), rememorant al gran director milanès dos anys després de la seva mort i fent un merescut homenatge al protagonista de Il Sorpasso. Un inici de festival més que suggerent, però això és només el que succeirà el dia 31 d’agost a la pre-apertura. La oficial és el dia 1 de setembre, i Black Swan de Darren Aronofsky és l’escollida per inaugurar un dels certàmens cinematogràfics més exigents. Aquest any, el criteri el marcara ni més ni menys que Quentin Tarantino, president del jurat, on també hi diran la seva Arnaud Desplechin, Ingeborga Dapkunaite, Danny Elfman, Luca Guadagnino, Guillermo Arriaga i Gabriele Salvatores, que són tots els que formen l’anomenat Venezia 67, els encarregats de triar la millor pel·lícula de les 24 que participen a concurs. A més del film del director de Réquiem for a Dream, destaquem els següents títols:
Somewhere, de Sofia Coppola. La directora de dos obres majúscules de la passada dècada com Lost in Translation i Maria Antonieta dirigeix a Stephen Dorff, qui interpreta a una estrella de cine que s’ha de fer càrrec d’un fill amb qui no ha tractat gaire. La música del film ha sigut realitzada per Phoenix i Julian Casablancas. I Benicio del Toro només fa un ‘cameo’.
Promises Written in Water, de Vincent Gallo. El polifacètic director i protagonista de Buffalo 66 torna a la càrrega després del criticat segon film, The Brown Bunny. Ell també és el protagonista del nou film.
13 Assassins, de Takashi Miike. L’incansable i gairebé infal·lible director japonés, un autor capaç de rodar 7 films en un any, després de l’èxit massiu al mercat asiàtic amb Yatterman (també es podrà veure en un passi especial) i la saga Crows Zero, recupera el caire autorial en una pel·lícula situada al japó medieval.
Miral, de Julian Schnabel. El director de Basquiat rememora la figura de Hind al-Husseini, una dona que acollir a 55 orfes de la massacre de Deir Yassin per part dels jueus en la política d’ocupació de l’any 1948. Miral, interpretada per Freida Pinto, arriba a l’orfanat al 1978. Activisme, educació i pau són alguns dels temes del film.
Meek’s Cutoff, de Kelly Reichardt. La directora de Wendy and Lucy repeteix amb Michelle Williams com a protagonista, en un repartiment on també hi trobem a Paul Dano, Shirley Henderson, Bruce Weenwood, Zoe Kazan i Will Patton. Un western on tres famílies viuen la realitat en directe durant una ruta amb diligència als EUA de 1845, història que s’explica a Terrible Trail: The Meek Cutoff, llibre sobre el tràgic succés d’aquell any a l’oest de l’estat d’Oregon.
Norwegian Wood, de Tran Anh Hung. El director de El Olor de la Papaya Verde, Cyclo i Pleno Verano adapta la novel·la Tokyo Blues de Haruki Murakami. Rinko Kikuchi (Babel, Mapa de los Sonidos de Tokyo) i Kenichi Matsuyama, el Robo de Sexy Voice and Robo i ídol juvenil al seu país, són els protagonistes.
Altres films que lluitaran pel Lleó d’Or (i el de Plata) seran La Pecora Nera, de Ascanio Celestini, Happy Few, de Antony Cordier, La Solitudine de Numeri Primi, de Saverio Costanzo, Drei, de Tom Twyker, Silent Souls, de Aleksei Fedorchenko, Road to Nowhere, de Monte Hellman, Balada Triste de Trompeta, d’Àlex de la Iglesia, Venus Noire, d’ Abdellatif Kechiche, Post Mortem, de Pablo Larraín, Barney’s Version, de Richard J. Lewis, Noi Credevamo, de Mario Martone, La Passione, de Carlo Mazzacurati, Potiche, de François Ozon, Essential Killing, de Jerzy Skolimowski, Attenberg, d’Athina Rachel Tsangari, Detective Dee and the Mystery of Phantom Flame, de Hark Tsui i Drei, de Tom Tywker.
Fora de Concurs trobem els següents noms: Ben Affleck, qui persentarà The Town, protagonitzada per ell i Rebecca Hall i amb la que espera els mateixos aplaudiments que va rebre amb Adiós Pequeña, Adiós; Casey Affleck i el seu I’m Still There: The Lost Year of Joaquin Phoenix sota el braç; Sorelle Mai, de Marco Bellocchio (Vincere); homenatge a Dennis Hopper, amb el visionat de The Last Movie; Machete, de Robert Rodríguez i Ethan Maniquis; el documental de Martin Scorsese i Kent Jones sobre la figura d’ Elia Kazan, a Letter to Elia, Vittorio Raconta Gassman, Una Vita di Mattatore, de Giancarlo Scarchilli, en homenatge a l’immens protagonista de Il Mattatore; Passione de John Turturro; Reign of Assassins de John Woo, qui rebrà un Lleo d’Or a la seva carrera; The Tempest, de Julie Taymor, que serà el film de clausura del dia 11 de setembre, i que presenta un repartiment atractivíssim gràcies als noms de Helen Mirren, Russell Brand, David Strathairn i Chris Cooper.
Dins del cicle La Situazione Comica es recordaran alguns dels films més destacables dins del gènere comèdia realitzats per directors de la talla del propi Dino Risi, Mario Monicelli, Alessandro Blasetti, Carlo Ludovico Bragaglia, Mario Mattoli i Carlo Vanzina, entre d’altres. El cinema italià actual també té el seu espai, en la secció Controcampo Italiano.
Per conèixer tots els films que es passaran a la 67ª Mostra de Venècia, ho podeu consultar al web oficial, on a més hi trobareu tota la informació de la Biennale d’enguany. Sofia Coppola, Quention Tarantino, Dino Risi, Mario Monicelli, Julian Schnabel, Vittorio Gassman… sí, aquí es juga la lliga del CI-NE-MA.