Robert De Niro presidirà el jurat de l’imminent Festival de Cannes, que es celebra de l’11 al 22 de maig, en una 64a edició que té com a imatge (com veiem en el cartell de la present edició) a Faye Dunaway. Quina millor carta de presentació pot haver amb dos actors que han protagonitzat, respectivament, Taxi Driver, El cazador, Toro salvaje, El rey de la comedia, Uno de los nuestros, i Bonny and Clyde, El compromiso, Chinatown, Los tres días del Cóndor i Network? I la catarsi cinèfila no s’acaba aquí. Com gairebé cada any, el festival presenta una selecció de títols que permeten creure en la indústria cinematogràfica. Olivier Assayas, Johnnie To, Uma Thurman i Jude Law seran alguns que ajudaran a De Niro a escollir qui s’endú la Palma d’Or d’enguany, en un palmarès que va ser inaugurat per Union Pacific de Cecil B. DeMille a l’any 1939. El president del jurat de la secció Un Certain Regard és Emir Kusturica, guanyador de la Palma D’Or al 1995 amb Underground.
Els darrers guanyadors del premi més prestigiós per aquells que entenen el cinema com un art i no com una fàbrica de xurros han estat El niño dels germans Dardenne (no faltaran a la cita d’enguany), El viento que agita la cebada de Ken Loach, Cuatro meses, tres semanas y dos dias de Christian Mungiu, La clase de Laurent Cantet, La cinta blanca de Michael Haneke i El tío Boonmee que recuerda sus vidas pasadas d’ Apichatpong Weerasethakul. Però som al 2011, i entre les pel·lis i noms que participen en l’edició d’aquest any,cal destacar la inclusió a darrera hora de In Film Nist (Esto no es una película), de l’empresonat Jafar Panahi i Mojtaba Mirtahsmab, i que formarà part de la secció oficial, els més cinèfils es quedaran de pedra amb la quantitat de cineastes imprescindibles que competiran també per l’apreciat galardó, sense oblidar la llista que completa les altres seccions. Dimecres 11, Midnight in Paris inagurarà el festival, en un acte de justícia i respecte per un dels grans noms de la història de la cinemtogràfica, Woody Allen. Immillorable tret de sortida per un certamen en el que es podran veure els darrers films de Kaurismäki, Sorrentino, Nawase, Miike, Malick, Almodóvar, Von Trier, Zvyagintsev, Moretti, Van Sant, Guédiguian, Kim Ki-Duk,…
No oblidarem que a la secció de clàssics es podrà gaudir d’El conformista de Bernardo Bertolucci (qui rebrà la Palma d’Or Honorífica), Stavisky d’Alan Resnais, En un año con trece lunas de R.W. Fassbinder, L’ Assassino d’Elio Petri, La macchina amazzacattivi de Roberto Rossellini, Le voyage dans la lune de Georges Méliès; destacar també el documental Le Monde de Corman: Exploits d’un rebelle hollywoodien d’Alex Stapleton, amb la presència del protagonista i un dels pares del cinema contemporani, evidentment, Roger Corman. A continuació us mostrem el quadre de les pel·lícules que participaran a la Competició Oficial del festival i a Un Certain Regard (Una certa mirada), recordant que Christophe Honoré tancarà el certamen amb Le Bien-Aimés, fora de competició de la mateixa manera que Midnight in Paris.
A continuació us oferim la llista de pel·lícules que competiran per la Palma d’Or i les que hi participen a la secció Un Certain Regard:
Secció Oficial: La piel que habito de Pedro Almodóvar, Sleeping beauty de Julia Leigh, Polisse de Maïwenn Le Besco, The tree of life de Terrence Malick, Once upon a time in Anatolia de Nuri Bilge Ceylan, Michael de Markus Schleinzer, Hearat Shulayim de Joseph Cedar, Le gamin au vélo de Jean Pierre i Luc Dardenne, Melancholia de Lars Von Trier, Habemus Papam de Nanni Moretti, Ichimei de Takashi Miike, We need to talk about Kevin de Lynne Ramsay, L’apollonide de Bertrand Bonello, Le havre de Aki Kaurismäki, Pater de Alain Cavalier, Le source des femmes de Radu Mihaileanu, Hanezu no tsuki de Naomi Kawase, Drive de Nicholas Winding Refn, This must be the place de Paolo Sorrentino,The Artist de Michel Hazanavicius i In Film Nist de Jafar Panahi i Mojtaba Mirtahsmab.
Secció Una certa mirada: Tatsumi de Eric Khoo, Restless de Gus Van Sant, Halt auf freier strecker d ‘Andreas Dresen, Bonsái de Cristian Jiménez, Arirang de Kim Ki-duk, Loverboy de Catalin Mitulescu, Trabalhar cansa de Juliana Rojas i Marco Dutra, Miss Bala de Gerardo Naranjo, Oslo, August.31 de Joachim Trier, Okhotnik (The Hunter) de Bakur Bakuradze, Hors Satan de Bruno Dumont, Martha Marcy May Marlene de Sean Durkin, Les neiges du Kilimandjaro de Robert Guédiguian, Skoonheid d’ Oliver Hermanus, The Day He Arrives de Hong Sang-Soo, Et maintenant on va oú? de Nabine Labaki, Loverboy de Catalin Mitulescu, The Yellow Sea de Na-Hong-Jin, Miss Bala de Gerardo Naranjo, L’exercice de l’état de Pierre Schoeller, Toomelah d’ Ivan Sen i Elena d’Andrey Zvyagintsev.
Tota la informació, al web del festival.