De l’11 al 19 de novembre es celebra la 18a edició de l’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona. Fa dies que la graella de pel·lícules està tancada i ja va sent hora de fer cinc cèntims del programa sencer. Com cada any, el festival ens ofereix l’oportunitat d’endinsar-nos en propostes no comercials, és a dir, aquelles que, generalment, no arriben a aparèixer a les cartelleres. Ens trobem amb un festival compromès amb el cinema, amb la societat, i amb esperit crític. La vocació sociocultural de L’Alternativa és un dels grans atractius, així com la possibilitat de gaudir de films als quals seria complicat accedir-hi, no només per la gran pantalla. L’Alternativa aposta per un cinema emocionant, crític, passional, on l’equilibri entre la part instintiva i reflexiva del cinema existeixi, i si pot ésser, per crear exercicis cinematogràfics que entretinguin a l’espectador a base d’imatges belles, sentit crític, i passió pel setè art. Aquest festival reivindica un cinema realment independent, de clara vocació cinèfila, però oberta a tots els públics, en una mostra en la que s’evidencia el criteri cinematogràfic i el gust per un cinema formalment i temàticament impactant, atrevit i transgressor, i sovint, premiats a grans festivals, com El Premio de Paula Markovitch, inclòs a la Seccions Oficials de L’Alternativa, i que va ser galardonada amb l’Ós de Plata a la darrera Berlinale, o Mercados de Futuro, de Mercedes Álvarez, premiada al Visions du réel de Nyon i al Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente (BAFICI). Cinema que respira cinema, a L’Alternativa 2011, un festival que demostra com d’enriquidor i satisfactori pot resultar indagar en terrenys artístics que passen més desapercebuts per motius obvis.
El festival consta de: Seccions Oficials, Seccions Paral·leles, Activitats Paral·leles, Escoles de Cinema del Món i Pantalla Hall.
A Seccions Oficials, formades per 46 films independents realitzats durant els darrers dos anys que opten a Premi, ens trobem amb els tres espais de cinema. Llargmetratges de ficció: Girimunho (Remolí), d’Helvécio Marins Jr. i Clarissa Campolina (Brasil / Espanya), Gravity was Everywhere Back Then de Brent Green (EUA), Han Jia de Li Hongqi (Xina), Las marimbas del infierno de Julio Hernández Cordón (Guatemala / França / Mèxic), Mercado de futuros de Mercedes Álvarez (Espanya), El premio de Paula Markovitch (Mèxic / França / Polònia / Alemanya) i La vida útil de Federico Veiroj (Uruguai / Espanya). Llargmetratges de No ficció: Blue Meridian de Sofie Benoot (Bèlgica), Day is Done de Thomas Imbach (Suïssa), La dernière année de Peter Hoffmann (França / Alemanya), Une escroc très discrète de Delphine Hallis (França). El lugar más pequeño de Tatiana Huezo (Mèxic). Palazzo delle Aquile d’ Stefano Savona, Alessia Porto i Ester Sparatore (França / Itàlia), Territoire perdu de Pierre-Yves Vandeweerd (Bèlgica / França). Les Seccions Oficials es completen amb els Curtmetratges.
A Seccions Paral·leles es realitza una mena de retrospectiva del panorama cinematogràfic independent, s’inclouen els espais Mirades del sud. Documental argentí, Petits Experiments, Translacions: cinema documental independent a Turquia, Un narrador d’històries. Patricio Guzmán, Panorama i Alain Cavalier. Destaquem aquest darrer, on l’ajudant de Louis Malle, a films com Ascensor para el cadalso i Los amantes, Cavalier, qui assistirà al festival, serà protagonista, perquè podrem gaudir dels seus films Ce répondeur ne prend pas de message, La rencontre, Le Filmeur, Huit récits express i Irène.
Activitats Paral·leles, Escoles de Cinema del Món i Pantalla Hall són els altres espais a través dels quals L’alternativa mostra la seva mirada independent, crítica i exigent, amb el cinema i amb el públic, i el seu interès per professionals, professors i alumnes de cinema, oferint un espai de reflexió, debat i discussió sobre el setè art, però també sobre l’ofici, la societat, i la interconnexió entre art i realitat.
Auditori, Teatre, Hall i Mirador del CCCB, Cinema Maldà, Institut Francès de Barcelona i Casa Amèrica de Barcelona són els centres neuràlgics del festival, on es passaran els films i on es faran totes les activitats. Com podem veure, el CCCB és el cor del festival, amb quatre localitzacions destinades a l’Alternativa i a omplir de cinema la nostra ciutat durant uns dies.
Tota la informació de l’imminent Festival de Cinema Independent de Barcelona la trobareu al web oficial, programa, pel·lis comentades, i també, les entrades. L’Alternativa ja ha arribat. I divendres 11, s’inaugura, a partir de les 21 h., al Hall del CCCB; l’entrada és gratuïta.