John Kobal fóra un dels primers cinèfils interessats en recollir material fotogràfic que retratés la història del cinema, convertint-se en una enciclopèdia del setè art, així com en un dels grans col·leccionistes de fotografies sobre Hollywood. George Hurrell, Laszlo Willinger, Clarence Sinclair Bull, Ted Allan, entre d’altres, eren els encarregats de retratar als grans noms dels anomenats anys daurats de Hollywood, i de capturar per sempre escenes de rodatge. Durant la dècada dels 70 i dels 80, Kobal, autor d’una trentena de llibres de fotografies recopil·lades sobre la seva gran passió (per exemple, Gotta Sing, Gotta Dance, Rita Hayworth: The Time, The Place and The Woman i The Art of The Great Hollywood Portrait Photographers) i encarregat de l’enquesta publicada al 1988 sobre quina era el millor film de la història, es va dedicar a acumular i endreçar material fotogràfic de Hollywood, no només de fotògrafs acreditats, també d’anònims. Al 1990, un any abans de la seva mort, va crear la Fundació John Kobal, convertint-se en una referència en el món de la fotografia sobre el glamour de Hollywood. L’arxiu de la Fundació John Kobal consta d’uns 22 mil negatius, que han donat lloc a exposicions sobre Hollywood al Victoria and Albert Museum, London, al Museum of Modern Art de Nova York, al National Portrait Gallery de Washington D.C. i al Los Angeles County Museum of Art.
Des del 7 de juliol fins al 23 d’octubre, la National Portrait Gallery de London acull una nova exposició gràcies al treball de John Kobal, El glamour dels déus: retrats de Hollywood. Dividida per dècades, del 1920 al 1960, s’han escollit 70 fotografies a través de les quals podem veure algunes de les estrelles més rutilants, com Lillian Gish, Charles Chaplin, Stan Laurel, Marie Pickford, Greta Garbo, Gloria Swanson, John Barrymore, Cary Grant, Gary Cooper, William Holden, Marlene Dietrich, Joan Crawford, Jean Harlow, Katherine Hepburn, passant pels germans Marx, Charles Laughton, James Stewart, Robert Taylor, Ingrid Bergman, Liz Taylor, Rita Hayworth, Alfred Hitchcock, James Dean, Audrey Hepburn, Ava Gardner, Grace Kelly,… una llista de noms inoblidables. Kobal, un apassionat del cinema i dels glamour d’aquells anys, va aconseguir reunir un material extraordinari a tots nivells. Es pot parlar de la màgia del cinema d’aquells anys, de l’aurèola que desprenien els actors, del poder de la foto per apropar les inaccessibles estrelles al gran públic, de com es retocaven ja les fotos,… i del gran valor que té la feina de John Kobal, on al seu afany de col·leccionar, cal afegir un amor i dedicació que permet i permetrà recordar com de gran és el cinema.
Primer a Londres, i posteriorment a Austràlia (al Bendigo Art Gallery de Victoria, del 3 de desembre al 20 de febrer del 2012), El glamour dels déus: retrats de Hollywood, ofereix una fidel i veraç mostre de cares i moments dels anys on es va comprovar que el cinema, a més d’un art amb tot el potencial que se li suposa a la possibilitat de recrear vides reals o fictícies, en uns anys on es va posar de manifest que si la pel·li funcionava, el negoci era rodó. Apuntar que també hi ha un llibre de l’exposició.