La utilitat de l’inútil, de Nuccio Ordine
A través de la reflexió de clàssics i pensadors de sempre, aquest professor crea una obra indispensable i oportuna: sense coneixement aplicat no som res.
Filosofía del dinero, de Georg Simmel
Els diners ens han esclavitzat i de quina manera. Per entendre el com, quan i perquè, per fi es publica en castellà aquest clàssic. Encara que tinguis hipoteca, també et convé.
Mal Dadas, de James Ross
Novel·la negra amb tots els ingredients, el lector s’omple de pols i de mala baba en una història de l’Amèrica més profunda. Si hagués caigut a les mans de Sergio Leone, seria un best-seller.
Una confesión póstuma, de Marcellus Emants
Nihilista i descol·locat, l’autor navega pel costat més fosc de l’existència, mostrant un estat d’ànim més enllà de la depressió profunda. Ideal per qualsevol dia massa optimista.
Mi año de enemigo, de F.C. Delius
Sentir per la ràdio qua un nazi ha quedat lliure per la gràcia d’un estat i veure’s amb el deure i responsabilitat d’anar a buscar-lo i matar-lo no passa cada dia.
El cas d’en Barney Panofsky, de Mordecai Richler
Hi ha llibres que et fan viure experiències i situacions fins el moment mai pensades. I si a sobre t’ho expliqne com ho fa Mordecai Richer, el plaer és doble.
Manazuru, de Hiromi Kawakami
Una història d’amor com poques vegades s’ha explicat, d’un lirisme colpidor, on l’expressivitat literària arriba a cotes poc freqüents. No sé perquè em ve al cap In the Mood for Love.
Sociofobia, de César Rendueles
Assaig que indaga en el debat creat per internet, sovint vist com el gran oracle per promoure canvis al sistema i a la societat. Sense pèls a la llengua i sense fórmules màgiques, de teoria va sobrat.
Las perspectivas democráticas de Walt Whitman
Clàssics com Whitman han de ser-hi presents sempre. Les seves reflexions envers la societat i l’economia són universals i intemporals. Amb ell, dóna la sensació de que tot està ja dit.
La facción caníbal, de Servando Rocha
El mal ens resulta atractiu, tant atractiu que sovint ens quedem bocabadats, ja sigui per la morbositat o l’art que hi ha implícit. I d’això tracta l’assaig. El millor collage del terror que es pot aguantar amb dues mans.
Los últimos días, de Raymond Queneau
Si hem tingut la sort de passar per la universitat, durant aquells anys ens hem pensat els amos del món i capaços de tot. D’això tracta la novel·la, d’una època que s’acaba quan baixes del núvol.
El lugar más feliz del mundo, de David Jiménez
Les històries d’un periodista del present agafant-se l’ofici com abans, mostrant la cara més dura i real de l’Àsia més desconeguda, a través de 15 relats on la realitat supera la ficció.
Por qué dejé Goldman Sachs, de Greg Smith
Després d’Inside Job ens van encendre la llum de l’habitació del monstre. Els economistes més mediàtics ens varen permetre entrar. Aquest llibre permet veure i tocar les entranyes de la bèstia.
Los surcos del azar, de Paco Roca
L’autor d’ Arrugas ens regala un altre meravellós còmic, un homenatge als republicans espanyols que varen ajudar a alliberar el París dels nazis. Captivador visual i narrativament.
Librerías, de Jorge Carrión
Parlar de llibreries, de les més importants, o les que més hores et fan gaudir, doncs té mèrit. Fer-ho sense caure en tòpics ni pedanteries, té més. Un d’aquells llibres que t’acompanya tota la vida.
Ética sin ontología, de Hilary Putman
Sis conferències d’un dels noms als quals hem de dirigir-nos per comprendre la part visible i tangible de l’ètica, és a dir, sense la temible ontologia. Victoria Camps seria una altra gran opció.
Supercómic, VVAA
Per conèixer el món del còmic i el perquè del seu valor, no només s’ha de llegir-ne molts, també cal apropar-se a aquest llibre on trobarem uns quants articles per posar-nos al dia.
Soñé con elefantes, d’Ivica Djikic
La corrupció és un dels grans mals que afecten el món, des de que els egipcis (van ser els primers?) varen comprovar que la ciutadania poques vegades farà soroll.
Assata Shakur. Una autobiografía
L’activisme fins les darreres conseqüències, la consciència social, de classe i de raça com a marques vitals. Assata Shakur és la dona. Això és activisme, el dia a dia, sense impostures.
The Private Eye, de Brian K. Vaughn, Marcos Martín, Muntsa Vicente
Còmic online, te’l baixes pagant el que creus convenient. La trama enganxa: futur pròxim i distòpic, on la gent s’amaga amb màscares, disfresses i el que faci falta. Sembla un thriller, però va a més.