Jacques Yonnet (París, 1915-1974) és un dels escriptors oblidats pel gran públic, tot i que és un dels imprescindibles de la literatura francesa del segle XX. Amb unes credencials que van des de ser perruquer de dones, matar i despedaçar a un oficial de la Gestapo de qui va amagar les restes entre les estacions de Montparnasse i Austerlitz, viatjar a Londres durant el bombardeig, salvar la vida degut a que un tret només li va volar el casc sense tocar-li ni un pèl gràcies a la seva curta estatura, escriure Gagne ta guerre, Chanson à ne plus dormir i Enchantements sur Paris, entre d’altres novel·les, i col·laborar en la Resistència Francesa contra l’ocupació nazi, entre d’altres activitats i experiències d’aquest poeta, escriptor i vividor. Yonnet va fer de la seva vida la seva obra.
Sajalín Editores publica Calle de los Maleficios. Crònica Secreta de París per primer cop al nostre país. Situada al París de la primera meitat dels quaranta és un dels millors llibres escrits sobre la capital francesa, en una trama que s’inicia amb la fugida de Yonnet, presoner dels nazis a Boult-sur-Suippe, qui aconsegueix arribar a París, on s’incopora a activitats clandestines. Amic de Robert Doisneau, amb qui va editar el llibre, d’aquí la portada del llibre (què millor que una foto de Doisneau per il·lustrar la novel·la, d’altra banda), i d’altres noms que es movien en la clandestinitat de la bohèmia parisina d’aquells anys en els que trïar l’opció de lluitar contra l’enemic definia una actitud i una manera de pensar, Yonnet va viure aquells anys al màxim, i l’esperit que va demostrar el va reflexar en els seus llibres. Aquest Crónica Secreta de París és un llibre obert d’aquella època, de la seva vida i sobretot, d’una ciutat dividida i atemorida, però que va ressorgir i va aconseguir fer front als nazis. Intel·lectuals, rebels, prostitutes, oficials de la Gestapo, l’ambient del carrer, els bars, en definitiva, un pupurri atractiu i tant realista com metafòric que van viure aquells dies com si fossin els darrers. Les circumstàncies feien pensar el pitjor, però gent com Yonnet va donar la volta a la situació, i a través de fets i paraules, va posar el seu granet de sorra per acabar amb el règim nazi.
Per fi arriba un llibre recentment traduït a l’italià i a l’anglès, i del que fins ara havien gaudit els francesos. George Orwell, Ernest Hemingway, Josep Pla, Albert Minning, Miquel Mir i d’altres van retratar ciutats en guerra. Jacques Yonnet ho fa, i a més, ens convida a compartir el viatge amb bohemis, artistes, combatents, indigents, treballadors i criminals, és a dir, amb la gent del carrer, uns millors, d’altres pitjors, però que conformen un testimoni veraç sobre el París ocupat. Calle de los Maleficios. Crónica secreta de París. El títol ho diu tot. Benvingut, Jacques Yonnet.