Leszlek Kolakowski (Radom, Polònia, 1927) és catedràtic d’història de filosofia a la capital del seu país des de 1950. Filòsof, el seu pensament ha virat del marxisme ortodox a la cerca de l’humanisme. Compromès ideològicament i intel·lectualment contra els totalitarismes de tota mena, d’exiliar-se a l’any 68 a petició del govern polonès, després dels fets de març de 1968, per la seva implicació en moviments democràtics i els seus interessos acadèmics per les teories filosòfiques i teològiques occidentals. Al 1970 es va incorporar a l’All Souls College d’Oxford, on va exercir la docència fins la seva jubilació, al 1995. Autor, entre d’altres, de El racionalismo como ideología de ética y ética sin código (1967), Las Principales Corrientes del Marxismo (1971), La filosofía positivista (1971), La presencia del mito (1971).
El filòsof polonès deixa ben clar d’entrada que Las pregunta de los grandes filósofos (Arcadia, 2009) no és un resum ràpid o una breu història de la filosofia a través de grans noms. És una presentació d’algunes de les idees d’una trentena dels filòsofs més importants, des de Sòcrates fins a Karl Jaspers, oferint una selecció subjectiva però acurada dels pensadors que han ajudat, ajuden i ajudaran a la humanitat a ser i esdevenir com éssers intel·ligents, reflexius, racionals, amb una moral i ètica. La decisió d’escollir uns o altres no va ser gens senzilla. De fet, el darrer capítol del llibre, per tant, el darrer filòsof comentat és Plotí, detall que xoca. El cas és que volia tancar el llibre amb Ludwig Wittgenstein, Bertrand Russell o Karl Popper. Un cop decidit que fos aquest últim, va pensar que era una injustícia que Plotí, un dels pilars de la cultura filosòfica europea, no entrés al llibre, i per aquest motiu, és qui tanca l’obra.
Sócrates, Parmènides d’Elea, Heráclit d’Efes, Plató, Aristòtil, Epictet d’Hierápolis, Sext Empírico, Sant Agustí, Sant Anselm, Mestre Eckhart, Sant Tomás de Aquino, Guillem d’Occam, Nicolàs de Cusa, René Descartes, Baruch de Spinoza, Gottfried Wilhelm Leibniz, Blaise Pascal, John Locke, Thomas Hobbes, David Hume, Immanuel Kant, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Arthur Schopenhauer, Soren Kierkegaard, Friedrich Wilhelm Nietzsche, Henri Bergsson, Edmund Husserl, Martin Heidegger, Karl Jaspers i Plotino són els protagonistes d’una obra que resulta més que amena i entretinguda, en un lleuger però intens recorregut per algunes de les idees que donen forma a la història de la filosofia.
Albert Camus, en l’obra de teatre El estado de sitio afirmava que la única manera de dominar a l’ésser humà era destruint la condició humana, per tant, deshumanitzant-los. La filosofia és un bon escut, o com a mínim, apropar-s’hi a través de les obres d’autors com Leszek Kolakowski.