A Georg von Wallwitz no el coneixia de res fins que em van parlar d’ell arran del seu llibre Mr Smith y el paraíso (Acantilado, 2016), una introducció a l’economia construïda a partir de pensadors i intel·lectuals, de la literatura universal i d’anècdotes combinades de tots ells per tal de mostrar que el pensament econòmic varia segons l’època i les circumstàncies. Estem davant d’una amena i enriquidora història dels diners i de com els conceptes vinculats a l’economia s’han anat adaptant als canvis que hi ha hagut al llarg de la història. L’economia no camina mai sola, i l’autor d’aquesta obra, recorre la seva història acompanyant-la de referències culturals que ens farà pensar en aquella premissa que diu que una matèria serà interessant o avorrida segons qui la imparteixi. Amb von Wallwitz, no existeix la paraula avorriment.
L’economia a mi no m’interessa. Però, els diners són necessaris, intrigants, tramposos i manipuladors. Tots podem defensar unes idees envers la societat. Ara bé, quan parlem de diners, sobretot dels nostres, tots ens tornem més conservadors i menys transgressors. Només cal llegir el primer capítol del llibre, centrat en Voltaire i el concepte del benestar que va formular, moment en el qual la Il.lustració va atorgar a l’economia un lloc central, quan la prosperitat es va començar a estendre, convertint-se aviat en símbol de la civilització europea. Voltaire és el primer protagonista d’una obra en la qual també són protagonistes Rousseau, Marx, Stuart Mill, Adam Smith, Schumpeter, Keynes i Bakunin, entre d’altres, esdevenint un collage d’alguns dels moments i conceptes més importants de l’economia per tal de definir la importància de la cultura, la filosofia i la literatura en la història de la disciplina de la qual depèn tot i tothom. Per tant, el que aconsegueix Georg von Wallwitz és reflexionar sobre l’economia com l’àrea capaç d’oferir benestar al major nombre de persones, i per tant, per donar una millor vida a les persones, un objectiu compartit amb la cultura en general.
L’economia és com el futbol i com la verdura. Tothom en parla, tothom en sap, però realment, només en poden parlar quatre. I és com la verdura perquè a poca gent li agrada però tots la necessitem per viure. Dita aquesta bagatel·la, és una sort tenir a algú com Georg von Wallwitz, filòsof i matemàtic de formació i gestor d’inversions de professió, que ens regala un meravellós retrat del pensament econòmic i la seva evolució, posant de manifest la seva importància, així com la de la filosofia i la literatura en un món. Mr Smith y el paraíso, de Georg von Wallwitz és el llibre més divertit i útil que he llegit mai sobre el tema. I paraula: ha deixat ben alt el llistó.