Quina alegria és obrir un llibre, llegir unes quantes pàgines, i adonar-se que t’has trobat amb un escriptor capaç de registrar com parla, pensa i sent la gent, i a la vegada, fer-ho amb sinceritat i varietat. John O’Hara (1905-1970) és un d’ells. Narrador diàfan, mestre del diàleg, l’escriptor de Pensilvania , reivindicat per Contra Ediciones a través del recull de relats, La chica de California y otros relatos, torna a ser protagonista de la mà de la mateixa editorial gràcies a l’edició de Natica Jackson, volum que recupera dues de les seves novel·les curtes, la que duu títol i A noventa minutos de aquí.
John O’Hara és subtil, elegant i àcid. Escriu de forma amena i directa. És capaç de recrear personatges reals i pròxims, submergint-nos de ple en la idiosincràsia de la societat del moment. Sempre pendent dels costums i les maneres de l’època, l’autor recupera l’essència de l’escriptor-narrador-observador d’una època, com Salinger, Carver, Capote o Updike. D’alguna manera, si Richard Yates relata les misèries i tabús, O’Hara ensenya les vergonyes i manies. Capaç de fer-nos sentir el personatge ben a prop, així com les inquietuds i circumstàncies, els seus relats i novel·les curtes recuperen les virtuts descriptives dels grans noms de la literatura nord-americana.
En aquest volum, Natica Jackson, trobem com hem comentat dues novel·les curtes. La primera, amb el mateix títol, es tracta d’un intens relat del Hollywood dels anys trenta, on la frivolitat, la hipocresia i el divisme van esquinçant les ànimes dels personatges i les relacions personals de mica en mica. La segona, A noventa minutos de aquí, és el relat d’un triangle amorós format per personatges de diferent condició social, configurant un retrat d’un moment concret de la societat nord-americana, centrant-se en les relacions home-dona.
John O’Hara ens mostra d’una manera àmplia com era els Estats Units que ell va viure. Saber captar l’esperit d’una societat i saber-ho traslladar als llibres a través dels personatges i dels seus diàlegs és un dels grans motius per dir que John O’Hara és un dels grans escriptors nord-americans del segle XX.