Slow Food és un moviment internacional nascut el 1986 a Bra (Itàlia) i fundat per Carlo Petrini que respecta els mètodes de cultiu i, per tant, el cicle natural dels aliments, garantint, així, la seva qualitat; també defensa la biodiversitat de les varietats cultivades i salvatges i les diferències culturals territorials i regionals. En un inici, el moviment va sorgir com una apologia de la bona alimentació, però més tard va esdevenir un moviment més global que s’interessa per la qualitat de vida i per l’harmonia amb el planeta terra.
Slow Food ha esdevingut una associació internacional sense ànim de lucre financiada pels seus socis i que actua a nivell mundial per canviar la forma en què actualment es produeix, distribueix i consum l’alimentació. Un exemple d’això és el projecte Terra Mare. Aquest va nèixer el 2004 i consisteix en recolzar economies locals i sostenibles de petites dimensions. En aquestes comunitats l’alimentació ocupa un lloc important que dóna lloc a una economia sostenible, tant en països densevolupats com en països en vies de desenvolupament. Per Slow Food, aquestes comunitats són nuclis a petita escala que diàriament posen en pràctica el concepte <<bo, net i just>> de la producció alimentària, doncs protegeixen la biodiversitat, conserven les tradicions i els costums lligats a aquestes i transmeten els seus coneixements a les generacions posteriors.
Un dels pilars de l’Slow Food també són els grups locals Convivium, que cultiven el gust pel plaer i la qualitat culinària a diari, reunint-se regularment per compartir dinars o sopars basats en productes locals, tot teixint llaços amb els productors, animant-los a participar en aquests esdeveniments internacionals i promocionant programes d’educació del gust a les escoles com les que veiem a la fotografia.
Aquest moviment és una mostra més que indica que el sistema econòmic actual trontolla per totes bandes. Les cooperatives agrícoles creades per tota Barcelona, la banca ètica (bancs com Fiare o Triodos Bank), Enric Duran i els 492.000€ que els bancs li van concedir, Serge Latouche amb la seva teoria sobre el decreixement… tots aquests i cadascun són reflexions i punts de vista que ens revelen que un altre sistema de vida és possible, està a les nostres mans, a petita escala s’aconsegueixen petits canvis. Com deia Gandhi, “Si vols canviar el món, canvia’t a tu mateix”.
Més informació a www.slowfood.com
One Comment
Comments are closed.