BCNCultura.cat ha tingut l’oportunitat de comentar la 33ª edició de la FiraTàrrega amb en Jordi Duran Roldós, el seu director artístic. El balanç numèric de la fira d’enguany, que ha tingut lloc entre el 5 i el 8 de setembre, ha estat molt positiu, tant pel que fa a participació artística -300 representacions de 77 espectacles diferent i 417 artistes d’arreu del món-; de professionals – 788 acreditats de 443 entitats i institucions diferents-; com d’espectadors -8.099 entrades venudes-. L’edició de 2014 està prevista per al període de l’11 al 14 de setembre.
Enguany se celebra la 33ª edició de FiraTàrrega. Quines novetats incorpora?
Més que novetats, explicita un procés de treball engegat el 2011 i que finalment es reflecteix de manera clara al programa. Parlo dels tres pilars que sustenten el projecte actual: formació, producció i exhibició.
Quina ha estat l’aposta més arriscada d’aquesta edició?
Si apostar per la novetat, els valors emergents i les noves dramatúrgies és un risc, hem arriscat.
Vostè ha declarat “ens agrada pensar que programem experiències”. Què vol dir amb això?
El vincle entre les arts de carrer (i la creació en espais no convencionals) i el públic no té res a veure amb la recepció d’un espectacle de sala. Ens agrada sacsejar aquesta relació i provocar espais de trobada sorprenents, únics, capaços d’atraure i connectar amb espectadors de tota mena, d’aquí i de fora.
Es diu que FiraTàrrega és l’aparador de les arts escèniques més important del sud d’Europa. Per quin motiu?
Perquè l’afluència de programadors i agents culturals d’arreu és un fet, com també ho és el volum de negoci i contactes que s’hi duen a terme.
Què té d’especial FiraTàrrega?
Que es fa on es fa i que la seva història l’ha convertit en un espai únic que pivota sobre tres punts que es troben en una sintonia perfecte: som un festival, una fira i una festa.
La dansa contemporània ha ocupat un espai central a l’edició de 2013.
Les arts de carrer són una categoria que inclou moltes disciplines, entre elles la dansa. El 2011 vam obrir amb circ, el 2012 amb el discurs multidisciplinari, i aquest 2013 hem apostat per la dansa. Cada sector ha de tenir un espai per a la seva difusió a casa nostra.
El país convidat a FiraTàrrega aquest 2013 ha estat Mèxic. Quin ha estat el motiu de la seva elecció?
Els focus que hem organitzat aquests darrers anys suposen tant un espai d’oxigenació i inspiració per als nostres espectadors (professionals o no) com també una voluntat d’establir ponts comercials amb altres contextos culturals i socioeconòmics. Mèxic viu un moment d’efervescència creativa i té moltes ganes de fer arribar aquest moment al món. També és un mercat interessant per als nostres creadors.
El festival fa una clara aposta per la innovació mitjançant el Programa de Suport a la Creació.
Perseguim la qualificació del sector, acompanyar processos creatius, preparar nous valors per tal que puguin fer un aterratge confortable i eficient al mercat global.
FiraTàrrega Suport a la creació 2013
I la secció Plataforma ocupa un espai destacat al festival…
Cal explicar bé el què és nou i destacar la importància del I+R+D en el nostre projecte. Oi que a la Fira de l’automòbil es presenten prototips? Nosaltres també tenim una secció dedicada a l’avantguarda creativa.
La fira ha comptat per primera vegada amb els Workshops FiraTàrrega. Ens en podria fer cinc cèntims?
Són el fruit del treball dels alumnes del nostre màster, així com de les experiències que hem desenvolupat amb la UNAM (Mèxic) i l’Institut del Teatre.
En col·laboració amb la Universitat de Lleida, el festival organitzarà la 1a edició del Màster en Creació en Arts de carrer, en una clara aposta per la vessant formativa del festival. Com va sorgir el projecte?
El màster ha estat una experiència única, tant per als alumnes com per a nosaltres. Fa anys que perseguia aquesta iniciativa, calen vincles entre la universitat i el mercat a través de la creació; i també més reflexió en l’àmbit de les arts del carrer.
Què suposa l’organització d’una Fira d’aquestes característiques en un context de crisi com l’actual?
Un repte i una responsabilitat enorme. Tenim més que mai vocació de servei públic.
FiraTàrrega aposta clarament pel dret d’accés a la cultura de totes i tots. Com veu el panorama cultural avui en dia? Com creu que hi han influït les retallades i l’augment de l’IVA cultural?
L’IVA cultural està essent devastador. Però també ho és la manca de treball amb els espectadors del futur de molts projectes. Cal estimular aquesta faceta en cadascun dels equipaments culturals del nostre país.
Quina valoració fa d’aquesta 33ena edició de festival?
Estic content. Sempre hi ha aspectes per millorar, som un equip bastant obsessiu i perfeccionista, però el balanç és molt bo. La pluja ens ha fet una mica la guitza, però tan sols hem hagut de suspendre 4 representacions de les més de 300 previstes. Ara toca pensar en el 2014, amb més i millors projectes!