La Vila de Gràcia s’ha consolidat amb els anys com el districte amb més solera i pedigrí cultural de la ciutat de Barcelona. Si durant bona part del segle XX l’activitat cultural de la ciutat es centrava al districte de Ciutat Vella, podem afirmar que amb l’arribada de la democràcia, Gràcia s’ha convertit en la zona d’oci per antonomàsia de la ciutat comtal. El passat més pròxim i el present més efervescent col·loquen el districte de Gràcia com un dels barris de moda a nivell mundial. El secret? La personalitat del barri, present a qualsevol carrer, plaça o local. Llibreries, cinemes, teatres, centres culturals, galeries pels més culturetes; bars de dia i de nit, vermut o copa, restaurants de tot tipus per donar i vendre; soroll i silenci, cultura i oci, tradició i modernitat, a Gràcia trobaràs de tot des del minut ú. És possiblement el barri de Barcelona on es va originar el caràcter i la vocació d’autor en locals, botigues i carrers. La seva marcada personalitat, juntament amb els trets diferencials dels altres barris, són algunes de les claus per entendre i valorar la nostra estimada ciutat.
Barcelona ha sabut mantenir el seu esperit inconformista i l’essència de ciutat dels prodigis a través de Gràcia i dels seus infinits racons amb aroma cultural. El districte de Gràcia està format, de sud a nord, per cinc barris: Vila de Gràcia, Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, La Salut, El Coll i Vallcarca i els Penitents. Des de Còrsega, aproximadament, fins Plaça Lesseps i Travessera de Dalt, ens endinsem als dos primers barris, que és on es concentra gran part de l’oci del districte. El 1897 és l’any en el que la Vila de Gràcia i Camp d’en Grassot es van annexionar a Barcelona, que eren els dos barris originals del districte. Amb fama de zona treballadora i reivindicativa, com ho varen demostrar a la Revolta de les Quintes, sent Gràcia un dels pobles on més batalla es va presentar a la crida obligatòria del 1870 per servir l’exèrcit espanyol, el districte s’ha anat enriquint gràcies a la mentalitat oberta dels graciencs i a la diversitat cultural que s’ha anat integrant. Els carrers peatonals, les places, el Parc Güell, la Casa Vicens, els edificis modernistes de Gran de Gràcia, els casals, els centres cívics,… Gràcia és Gràcia, i si ho és, també és pels Cinemes Verdi i pels teatres, el Lliure, el Teatreneu, la sala Beckett, o el Jove Teatre Regina. Per preparar un cap de setmana a la ciutat, o una visita a la ciutat, Gràcia ho posa fàcil. No només podrem gaudir d’una pel·lícula d’estrena o d’una obra de teatre a càrrec d’algun grup independent que sabrà defensar la cultura dramàtica del país; l’extensa oferta de restaurants i bars és inabastable i per totes les butxaques i paladars. Inclús, amb quitxalla, l’èxit està assegurat, perquè de parcs, places, centres culturals i biblioteques amb espai per infants no podrem queixar-nos pas.
Estem a Gràcia, i es respira bohèmia, bonhomia i cultura. No caldrà planejar-ho gaire si volem passar un dia inoblidable al barri. Caminar i deixar-se impregnar per la Barcelona més ociosa i intel·lectual, trobar sense voler els secrets més ben guardats del districte, endur-se per la frivolitat i disbauxa del costat més lúdic del barri i pel seus addictius circuits de bars nocturns, endinsar-se en la intel·lectualitat del sector més artie i cultural i gaudir de la pel·li o de l’obra de teatre de la que alguns parlen, sotmetre’s a la secció infantil de la família i anar de tobogan en tobogan, perdre’s per les llibreries o les galeries d’art, caminar i caminar per descobrir i redescobrir les meravelles arquitectòniques de la ciutat, assaborir la desendreçada i pacífica convivència entre vianants i vehicles… Viu Gràcia i viuràs Barcelona!
Més info: agenda500.barcelona.cat