CERVEZA EN EL CLUB DE SNOOKER. WAGUIH GHALI
Sajalín Editores
Es publica per primer cop en castellà Cerveza en el club de snooker (Sajalín Editores, 2012), amb traducció de Güido Sender Montes, la novel·la més destacada del Waguih Ghali, escriptor, activista i exil·liat egipci que ens submergeix en un món de joves intel·lectuals i birres begudes a grans gerres, on les frustracions, conflictes i dilemes, modelats en clau existencialista, acaben per donar forma a una obra carregada de rebel·lió, bohèmia i literatura europea dels anys seixanta i setanta. Considerada una de les millors novel·les egípcies, publicada el 1964, per tant pocs anys després de la guerra del Sinaí pel control del canal de Suez al 1956, la situació a Egipte amb Nasser i l’Europa de la post-guerra són els dos cavalls de batalla a través dels quals l’autor cavalca pels anys de desencís d’uns joves que no saben si lluitar o deixar-se vèncer per les circumstàncies.
Ram, narrador de la novel·la, i Font, han tornat de Londres, on varen passar uns anys plens d’oci, diversió i frivolitat subvencionats per una amiga jueva del primer. La família de Ram té pasta, i això el permet viure lluny de la realitat del seu país, rebent una educació privilegiada. Després d’una etapa d’immersió en la cultura occidental, on han pogut impregnar-se de tot allò que tantes ganes tenies de conèixer des del seu Egipte natal, la tornada al seu país d’origen els ha fet tocar de peus a terra una altra vegada. Ram continua transitant pel costat bohemi de la vida rodejat d’amistats adinerades i ben situades, a més de col·laborar amb el Partit Comunista i amb una organització clandestina que dóna a conèixer com actua la repressió militar del govern de Nasser. mentre que Font s’ha posat a treballar al bar on tots dos acostumen a anar. El protagonista principal reflexiona sobre l’occidentalització que ha patit, sobre la situació del seu país, sobre sí mateix, sobre la literatura, la vida, a mig camí entre els privilegis i la consciència de classe. La seva vida, primer a Londres, on ha assimilat els hàbits i costums occidentals, i després a Egipte, és un continuu enfrontament cultural, ideològic, sentimental i vital entre Occident i Orient, que en part, ajuda a entendre la convulsa història de l’Egipte dels darrers temps, des dels temps de la República Aràbiga Unida (la que formaven amb Síria), fins a l’actualitat. El personatge, situat en una dicotomia social, política i cultural, evoluciona al llarg de la novel·la situant-se al vell mig del que va viure a Londres i del que viu a l’Egipte de Nasser. Ram es converteix per tant en un personatge fronterer, tan ingenu com intens, que manté una lluita constant en el seu interior, a la que el lector assisteix gràcies a l’habilitat literària de l’autor, que dota al seu protagonista d’una sinceritat tant aclaparadora com suggeridora. El llibre, no oblidem, publicat a la dècada dels seixanta, es situa just després de la descolonització, i els fruits recollits, tots ben podrits, tenyeixen l’atmosfera d’una obra que ajuda a entendre les contradiccions, incerteses i laments d’algú que viu a cavalla entre dos cultures destinades a entendre’s.
Cerveza en el club de snooker (Sajalín Editores, 2012), la única novel·la de Ghali, és un immens retrat polític, social i cultural, però sobretot humà, tan vigent com colpidor que sorprendrà per la seva capacitat de plantejar alguns dels interrogants que se’ns plantegen al llarg de la vida, enriquit per un marc històric i social que potencien una temàtica ja de per sí punyent. Narrat a cor obert, i amb una visceralitat, cruesa i sinceritat que denoten el caràcter autobiogràfic de l’obra, estem davant d’una divertida i amarga història de joventut, frustració i exil·li on el sentit de l’humor que conté l’acaba per convertit en un dels títols més importants de la segona meitat del segle XX de la literatura àrab.